fredag 20 januari 2012

The Innkeepers (2011)


Claire och Luke jobbar på hotellet Yankee Pedlar Inn som gått i konkurs och håller öppet en sista helg. Då hotellets ägare lever loppan i Barbados passar Claire och Luke på att bo på deras arbetsplats och med hjälp av instrumentell transkommunikation försöker de få kontakt med Madeleine O’Malleys ande. Yankee Pedlar Inn bär nämligen på ett mörkt förflutet. Legenden säger att under 1800-talets slut så hängde sig Madeleine O’Malley efter det att hennes fästman lämnat henne på deras bröllopsdag. Hotellets ägare var rädda för dålig publicitet så de gömde hennes kropp i källaren i tre dagar innan de gjorde sig av med kroppen. När lokalbefolkningen fick reda på vad som hänt blev de ursinniga och hotellet stängdes ner. Det öppnade igen på 1960-talet och ända sedan dess har hotellets gäster sett Madeleine O’Malleys spöke vandra omkring i korridorerna i väntan på sin älskade. Somliga tror att hon söker efter en ny fästman.

Jag tyckte mycket om Ti Wests The House of the Devil och även om bottennappet Cabin Fever 2: Spring Fever (kort recension HÄR) inte var mycket att hänga i granen hade den vissa ljusa stunder och dessutom ett strålande soundtrack. Det är inte så konstigt att Cabin Fever 2 inte fungerade särskilt bra då det är den enda film hittills som han själv inte skrivit manus till. Det är mycket där hans styrka ligger, bra historieberättande kombinerat med hans egensinniga filmstil då förstås. Hans två första filmer, The Roost och Trigger Man har jag inte hunnit se än men det ska jag försöka göra illa kvickt. Nu känns det som att Ti West har hittat sin stil. Hans filmer känns retro och han lyckas fånga precis det som fick mig att börja titta på skräckfilm för så många år sedan. Precis som med The House of the Devil är The Innkeepers en långsam, väldigt långsam, film som tar tid på sig att berätta sin historia men vi blir även denna gång belönade trots att många säkert kommer att bli besvikna på slutet. Jag har i alla fall aldrig tråkigt. Det är sköna karaktärer. Pat Healy som spelar Luke leverera torra kommentarer helt i min stil och Kelly McGillis är klippt och skuren som den före detta skådespelaren som nu sadlat om till medium. Sara Paxton som många säkert känner igen från nyinspelningen av The Last House on the Left och Shark Night 3D, har något speciellt som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Hennes barnlika utseende och försynta framtoning gör att jag direkt faller för hennes charm. Dessutom leverera skådespelarna för en gångs skull en bra och träffsäker dialog, vilket inte hör till vanligheterna bland liknande filmer. Även om historien inte är särskilt originell så har Ti West lyckats skapa en grym atmosfär som inte behöver blodiga mord för att hålla tittarna intresserade. Han är verkligen en de mest lovande och intressanta regissörer som filmgenren har idag. Det känns som jag har blivit bortskämd med bra film den senaste tiden och The Innkeepers är inget undantag.

3 kommentarer:

  1. Good review! Definitely interested in seeing this. Really enjoyed House of The Devil.

    SvaraRadera
  2. Thank you! Yeah, it's one of the better ghost storys i've seen in a while. Not as good as House of the Devil but still a must see!

    SvaraRadera