onsdag 18 januari 2012

The House on Straw Hill aka Exposé (1976)


Paul Martin är en paranoid, kontrollberoende och självcentrerad författare som föredrar att ha sex iförd kirurghandskar (som ser ut som diskvantar).Han har hyrt ett hus ute på landet för att påbörja sin andra roman. Paul är besatt av att kolla så att alla dörrar och fönster är stängda och han plågas av blodiga visioner om ond bråd död. Då det går trögt och långsamt med romanen anställer han en sekreterare för att hjälpa honom med skrivandet. När han hämtar upp sin nya hjälpreda Linda i stan hamnar de i bråk med två lokala slynglar. Paul slår ner dom och under hemresan berättar Paul om de sysslor och rutiner han önskar att Linda ska utföra. Linda gör sig hemmastad och börjar vistelsen med att onanera till ett fotografi av en man. När Linda går ut på en promenad lägger hon sig i ett vetefält för att onanera igen, samtidigt som Paul rotar igenom hennes grejer och hittar en massagestav och en ordbok. Hon blir avbruten av de två slynglarna från tidigare som våldtar henne. Linda skjuter de båda våldtäktsmännen och återvänder oberörd, som om ingenting har hänt. Linda har dolda motiv som involverar Paul Martin och en man på ett fotografi som hon inte kan sluta att onanera till.

The House on Straw Hill är en av många, men den enda brittiska filmen, som hamnade på video nasties listan på 1980-talet. Det är alltid kul att få se en av de en gång ”förbjudna” filmerna för första gången.
DVD-versionen jag såg går under namnet Exposé (fast jag föredrar titeln The House on Straw Hill) och är tyvärr klippt med 51 sekunder. Det är inget som stör särskilt mycket om man bortser från duschmordet som jag såg efteråt i sin helhet från en gammal VHS-kopia. Dock är det ganska så absurt att de fortfarande släpper ofullständiga versioner av filmer på DVD, våldet är oftast inte ens i närheten av vad de visar på film idag. Istället för att filmmakare lägger en massa energi på att spela in nyversioner (det finns tydligen en remake på denna med) av redan klassiska filmer kunde de börja med att lägga sin viljekraft på att få ut originalfilmerna i ocensurerat skick.
Udo Kier som här spelar Paul Martin har varit en personlig favorit ända sedan jag såg honom i Blood for Dracula och Flesh for Frankenstein för många herrans år sedan. Han är alltid lika underhållande och han spelar nästan uteslutande knepiga karaktärer, så även i denna film. The House on Straw Hill är en sorgligt bortglömd brittisk exploitationfilm som är smartare än vad man kan tro. Slutet är helt underbart och ett av de bästa jag sett på år och dagar. Det är en skönt bisarr film med många otippade vändningar, sjukt snygga scener, nakna kvinnokroppar, stämningsfull musik och skickliga kameravinklar.  The House on Straw Hill är en ny exploitationfavorit helt enkelt.

2 kommentarer:

  1. Ännu en film jag hade missat helt, hur vet jag inte då Fiona Richmond har en nakenscen i den. Tack för tipset.

    SvaraRadera
  2. Det var en positiv överraskning trots att versionen jag såg var klippt på två ställen. Egentligen inget som förstörde helhetsintrycket men så fort den blir fullt restaurerad hamnar den på nytt i min samling!

    SvaraRadera