lördag 12 maj 2012

Christinas Svampskola (1993)Nu undrar ni kanske varför en film som den här dyker upp på en blogg som denna. Svaret är mycket enkelt, Christina Lindberg. Alla som läser denna blogg vet med allra största sannolikhet vem Christina Lindberg är, för er andra kan jag dra hennes karriär i all enkelhet och nedkortad version. Christina var under 1970-talet Sveriges kanske mest populära sexsymbol och medverkade under en tioårsperiod i flera svenska och utländska filmer i mer eller mindre avklädda roller. Till hennes kändaste produktioner hör debuten Rötmånad, den japanska Sex and Fury och den utskällda och till för inte så länge sedan totalförbjudna Thriller – En Grym Film. Det fanns andra populära svenska utvikningstjejer under samma decennium som Marie Liljedahl och Maria Ekorre men ingen av dem var någon Christina Lindberg. I mitten av 1980-talet lade Christina ner sin skådespelarkarriär med undantag för enskilda gästinhopp och besök på kultfilmsrelaterade mässor. All hennes fokus gick istället till tidningen Flygrevyn som hon efter sin makes död 2004 nu är ägare och chefredaktör till. På senare år växte även hennes intresse för mykologi och därav denna korta recension eller snarare notis av hennes informationsfilm Christinas Svampskola från 1993.

”Syftet med denna kassett är inte att göra dig till svampexpert men du får lära dig att känna igen fler svampar än skogens guld, kantarellen.”

I Christinas Svampskola tar Christina med oss ut i skogen och delar med sig av sina kunskaper om svampplockning. Det är en film för nybörjare och en behaglig sådan. Ofta får jag känslan av att sitta bakom skolbänken under det tidiga 1990-talet där läraren visade informationsfilmer i olika syften under lektionerna. Christina lär oss skillnaden mellan giftiga svampar och riktiga läckerbitar, tillagningsmetoder, var man enklast finner dem och hur de ska plockas. För oss ovana svampplockare finns här en hel del enkla kännetecken och tips att ta del av men för den vana skogsbesökaren tillför den förmodligen inte mycket nytt. Nu är det ju inte kunskapen om svampar som drog mig (och säkert ingen av er som läser heller) till filmen utan Christina själv som vid 43 års ålder fortfarande ser mycket bra ut. Härom året när jag träffade henne på Malmös Sci-Fi Mässa hade hon hunnit bli 61 år gammal och det är verkligen inte en ålder jag skulle ha gissat, dessutom var hon en förbannat sympatisk kvinna. Christinas Svampskola är något av en raritet för oss Christina-beundrare och inte helt lätt att lägga vantarna på men får du chansen så kan du skatta dig lycklig. Summan av kardemumman är att svampplockning förmodligen aldrig varit mer intressant än när Christina tar med oss ut i skogen och Sverige kommer med allra största sannolikhet aldrig att förgyllas med en liknade kvinna igen.

Jag och Christina 2011

5 kommentarer:

 1. Trevlig svampvideo, trevlig text! :) Jag är stolt ägare av en signerad orginalkassett, givetvis!

  SvaraRadera
 2. Tackar Tackar! Lyllos! Jag fick nöja mig med en signerad fotokopia av Thriller affischen men det är inte fy skam det heller!

  SvaraRadera
 3. Det är absolut inte fy skam! Trevlig dam för övrigt! Hon var i Tyskland förra året och alla tyskar trodde hon kunde tala tyska! Märklig! :)

  SvaraRadera
 4. Borde komma en DVD-utgåva snart ;)

  SvaraRadera
 5. Ja eller hur!! Jag skulle köpt den direkt :)

  SvaraRadera