lördag 23 november 2013

The Purge (2013)
Amerika år 2022. Arbetslösheten existerar i stort sett inte längre och inte heller brottsligheten. Våldet är nästan helt utrotat, med undantag för en dag om året då det är fritt fram att begå vilka ondsinta gärningar som helst. Under tolv timmar tillåts amerikanarna att ge utlopp för alla de aggressioner de har samlat på sig under året som gått, utan att ordningsmakten griper in. Familjefadern James Sandin, som tjänar storkovan på att sälja lyxiga säkerhetssystem till dem som har pengar, barrikaderar sig tillsammans med sin fru och deras två barn och inväntar nästa dag då galenskaperna är över. När sonen ser en hjälplös man i desperat behov av hjälp på övervakningsmonitorerna släpper han in honom. Det var ett stort misstag. Maskerade män och kvinnor knackar på familjens dörr och ställer ett ultimatum – att släppa ut den nyanlända gästen eller så bryter de sig in och dödar både utbölingen och familjen.

”Incoming reports show this year's Purge has been the most succesful to date, with the most murders committed.”

Ethan Hawke glider runt i filmvärlden likt en kameleont och placerar sig aldrig i ett fack. Han är en intressant skådespelare som hela tiden väljer nya typer av roller och han är en skådespelare som jag på äldre dar har börjat uppskatta mer och mer. Fjolårets Sinister var en av årets bästa skräckfilmer och nu är Hawke aktuell ännu en gång i genren med den sprillans nya The Purge.

Lågbudgetrullen The Purge drog in fasligt massa pengar på biograferna och blev en otippad succé. En uppföljare är redan på gång och planeras att få premiär någon gång i sommar. The Purge är i grund och botten en home invasion film med en ganska cool idé och tagning på den populära genren. Det är en skrämmande framtidsvision som ligger till grund för historien. Även fast det kan kännas absurt att någonting sådant här skulle kunna hända så är det faktiskt inte mycket som skiljer sig från dagens läge runt omkring i världen, det är bara inte lika drastiskt eller blodsdrypande. De fattiga i samhället är en belastning och myndigheterna vet inte hur de ska handskas med dem, de vill inte handskas med det. I The Purge har de gjort det enkelt, de utrotar de svaga en gång om året och låter de mer ”sofistikerade och viktiga” invånarna ta död på dem för att avreagera sig så att de kan hålla sig lugna under de återstående trehundrasextiofyra dagarna. Nu är ju The Purge egentligen inte särskilt politisk eller samhällskritisk utan en film som är skapad för att underhålla publiken och för att försöka tjäna en hacka på resultatet. Det är en kort film så det hinner aldrig bli tråkigt men det händer inte mycket under den första delen av filmen. Sedan är det mest en massa smygande i familjens hus som under de sista tjugo minuterna blir ganska våldsamma, men det är ingenting som vi inte har sett tidigare. Ethan Hawke spelar en ganska irriterande figur som frossar i att vara nonchalant, självgod och besatt av materiella ting och när han ändrar prioriteringar är det redan för sent. Det är som vanligt kul att se honom i en film som denna fast detta tillhör inte en av hans mest minnesvärda skapelser. The Purge är en bra film, absolut men ingenting speciellt. Jag hade på tok för höga förväntningar på den och även fast The Purge hade sina stunder var det ingenting som imponerade. Slutet gillade jag emellertid skarpt, tills det kom ett till och gjorde den till en i mängden som inte riktigt vågar löpa linan ut. Kommer jag att se uppföljaren då? Förmodligen. The Purge är en klart godkänd rulle men den rockade inte min värld och det är ingenting som jag kommer att se igen.

1 kommentar:

  1. Håller med helt. Hade höga förväntningar och blev mest besviken. Störde mig mest på att dom inte utnyttjar den sjukt intressanta "världen" fullt ut. Hade velat se mer livsöden men får endast en simpel "galningar psychar och bryter sig in hos ensamt par" som man har sett tusen gånger tidigare i Strangers med mera.
    Irriterade mig även på hur deras syn på en laglös dag är då uteliggare och fattiga är offren under handen av rika bödlar. Känns mer realistiskt att de rika skulle vara offer om de en dag saknade de lagar som skyddar deras rikedomar resten av året. Jag vet iaf 3 personer på min industri som gladeligen skulle dyka upp hos vår chef med brandbomber. Att våran chef skulle komma efter dom för att dom producerar dåligt (exempel) känns väldigt långsökt.

    SvaraRadera