onsdag 15 januari 2014

The X Files: Season 1-9 (1993-2002)
The truth is out there. Under nästan tio år undersökte FBI-agenterna Fox Mulder och Dana Scully (med lite hjälp från John Doggett och Monica Reyes under de sista två säsongerna) paranormala fenomen och tv-tittarna runtom i världen satt som trollbundna. Chris Carter skapade tv-historia nittonhundranittiotre med The X Files (eller Arkiv X som vi kallade serien för här hemma i Sverige) och även fast serien inte var först med att behandla det oförklarliga finns det nog ingen serie i samma kategori som har haft sådan genomslagskraft. Under nittiotalet pratade alla om konspirationsteorier inom regeringen och om de små gröna männen som landade i sitt rymdskepp i Roswell nittonhundrafyrtiosju. Jag var, som alla andra i min ålder, besatt av serien när den kom och jag minns än idag när jag för första gången satte mig tillsammans med min storebror och far i soffan för att se vad ståhejet handlade om. The X Files var den första tv-serie som jag blev helfrälst i och under de kommande åren så var utomjordingar det enda som snurrade i huvudet på mig. Jag spelade in avsnitten på vhs-kassetter varje vecka, köpte t-shirts och planscher med Mulder och Scully prydde mina väggar i tonårsrummet. Jag har sett serien vid flera tillfällen sedan dess men nu när jag äntligen fick tummen ur och köpte den kompletta dvd-boxen insåg jag att jag faktiskt aldrig har sett hela serien tidigare. När jag under de senaste månaderna gått igenom de 201 avsnitten samt de båda biofilmerna så märkte jag att det var flera episoder som jag såg för första gången, ibland hela säsonger. Säsong sex och nio har jag inte ett enda minne av att jag tagit del av tidigare.

”I have never met anyone so passionate and dedicated to a belief as you. It’s so intense that sometimes it’s blinding. But there are others who are watching you, who know what I know, and, whereas I can respect and admire your passion, they will use it against you. Mulder, the truth is out there. But so are lies.”

The X Files är inte en helgjuten serie. Den är flera säsonger för lång och skulle ha tjänat på att kortats ner med åtminstone två säsonger. Det finns många avsnitt som helt skulle ha kunnat skippas men när jag läser folks uppfattning av vissa av de delar som jag ibland till och med avskyr inser jag att alla Arkiv X fans tänker olika. Många gillar de humoristiska och lättsamma bidragen som jag personligen hade stora svårigheter att ta mig igenom. Samtidigt så finns det tittare som tycker att de mer bloddrypande monsteravsnitten är kassa och det är de bidragen som jag känner mig mest dragen till och många av dem är avsnitt som jag kommer att se flera gånger igen i framtiden. En sak verkar dock de flesta vara överens om, att de så kallade mytharc-avsnitten som handlar om regeringens konspirationer kring utomjordisk existens tillhör höjdpunkterna. Det är blandningen av skräck, humor och science fiction som gör The X Files till en serie som tilltalar så många tittare. The X Files serverar allt man kan önska sig – monster, spöken, vampyrer, demoner, folkskrock, sekter, fan och hans moster och förstås utomjordingar. Den röda tråden som går genom serien där vi får följa Mulder och Scully i deras sökande efter sanningen pausas vid jämna mellanrum för ett veckans monster avsnitt. Till en början är de båda agenterna sina raka motsatser men någonstans längs vägen blir de oskiljaktiga. Skeptikern Scully transformeras sakta till en allt mer öppen person, samtidigt som Mulder stundtals förlorar sin tro. De första fem säsongerna spelades in i det dystra och regniga Vancouver och hjälpte till med att skapa den mörka stämning som helt förändrades när inspelningarna istället förflyttades till soliga Los Angeles. Chris Carter ville att den femte säsongen skulle bli den sista och att det sedan istället skulle komma sporadiska långfilmer som förde historien vidare. Det ville dock inte filmbolaget som hade håvat hem jackpotten utan istället fortsatte serien i fyra säsonger till. Efter den femte säsongen blir allt sämre, absolut inte dåligt (många av de avsnitt som följer tillhör mina favoriter) men den blev aldrig den samma igen. När den sjunde säsongen var slut hade David Duchovny tröttnat och ville istället satsa mer på sin filmkarriär men han svek inte serien för det. Även fast The X Files fick en ny agent, John Dogget, som tog hans plats medverkade han i några avsnitt under de sista två säsongerna. När Robert Patrick kom in i bilden och tog över rollen som skeptiker, samtidigt som Scully ändrat sin syn på det paranormala, blev förstås många oroliga och tyckte att serien kanske helt borde läggas ned men istället så fick serien tillbaka sin lite mer allvarliga ton igen.

Robert Patrick lyckas alldeles utmärkt med att axla manteln från Duchovny. Jag gillar honom skarpt som skådespelare och hans karaktär Doggett kom som ett brev på posten till serien som vid denna tidpunkt behövde någonting nytt. Jag älskar de konspirationsfyllda avsnitten om alieninvasioner och utomjordiska prisjägare där ärkesvinen Alex Krycek och Cancermannen satte käppar i hjulet och Mulder desperat sökte hjälp hos flummarna The Lone Gunmen eller hos de informationsläckande skumfigurerna Deep Throat och Mr. X genom att sätta ett tejpat x på fönsterglaset. När mytharc-avsnitten under de sista säsongerna blev allt mer utflippade och när de började handla om supersoldater så slutade jag dock att bry mig. Det var här Doggett kom in i bilden och tillsammans med satanistexperten Monica Reyes och en oinspirerad Scully blåste de ännu lite liv i den falnande glöden tills den slutligen helt slocknade och förvandlades till odödlig tv-historia. Jag ryser fortfarande av Mark Snows suggestiva inledningsmelodi.

Avslutningsvis tänkte jag rada upp de avsnitt från de nio säsongerna som jag tyckte mest om.

Säsong 1:
Ice (Ett av mina absoluta favoritavsnitt där Mulder och Scully åker till Alaska och får tampas med parasiter som legat begravda i isen sedan urminnes tider.)
Beyond the Sea (Brad Dourif är fenomenal i rollen som den dödsdömda fången som levererar budskap från Scullys döda far.)
Darkness Falls (Insekter i skogen tar livet av skogshuggare.)

Säsong 2:
Våldet trappas upp och det har lagts lite mer krut på specialeffekterna.
The Host (Mutation i avloppen skördar offer i en rasande fart – Coolt monster.)
Duane Barry / Ascension (Dubbelavsnitt där en före detta FBI-agent kidnappar Scully för att inte bli bortförd av utomjordingar igen.)
Firewalker (Levande organismer i en vulkan – lite samma sak som Ice, fast tvärtom.)
Die Hand Die Verletzt (Satanism på Crowley gymnasiet.)
F. Emasculata (Ett dödligt virus bryter ut på ett fängelse och två infekterade fångar lyckas fly.)
Anasazi (Spännande konspirationsraffel.)

Säsong 3:
Nu börjar konspirationer ta fart på allvar.
2Shy (fettsugande vampyr letar mulliga kvinnor på nätet och citerar italiensk poesi.)
Nisei / 731 (Dubbelavsnitt. Japanska läkare utför en obduktion på vad Mulder tror är en utomjording.)
War of the Coprophages (kackerlackor invaderar en småstad.)
Piper Maru / Apocrypha (Dubbelavsnittet där ett franskt bärgningsskepp hittar någonting i havet som lämnar dem med svåra radioaktiva strålningsskador. Första avsnitten som handlar om den svarta oljan, även kallad den svarta cancern.)
Quagmire (Sjöodjuret Big Blue skördar offer i sann monsterfilmsanda.)
Talitha Cumi (En äldre herre helar en skottskadad man på en restaurang och försvinner sedan spårlöst. Mulders mamma får en hjärtinfarkt efter ett möte med en viss cigarettrökande man.)

Säsong 4:
Herrenvolk (Tar vid där det sista avsnittet i den tredje säsongen slutade.)
Home (Inavlad familj levererar rysligheter i ett av seriens mest omdiskuterade avsnitt.)
The Field Where I Died (Agenterna utreder en religiös sekt och Mulder ser sitt förflutna – fascinerande avsnitt som skiljer sig från de andra.)
Sanguinarium (Blodigt och slafsigt när plastikkirurger ballar ut efter häxerier.)
Tunguska / Terma (Mer om den svarta oljan – Ett av de absolut bästa dubbelavsnitten i serien.)
Paper Hearts (Mulder har anledning att tro att en pedofil med tolv liv på sitt samvete ligger bakom hans systers försvinnande.)
Gethsemane (Tro på lögnerna! Utomjording hittas i isen någonstans i Kanada.)

Säsong 5:
Unusual Suspects (Hur The Lone Gunmen slog sig samman och deras första möte med Mulder.)
Detour (Mulder och Scully stöter på ett Predator-liknande monster vid namn Mothman i skogen när de är på väg till en FBI konferens.)
Chinga (Stephen King står för storyn. Här kan ni läsa min recension av avsnittet.)
Bad Blood (Vampyrer och humor i en strålande kombination. Mulder och Scully berättar varsin version om vad det var som egentligen hände. Ett av de få humoristiska avsnitten som faktiskt fungerar.)
Patient X / The Red and the Black (Tillbaka i Tunguska och mer om den svarta oljan i ett spännande dubbelavsnitt.)
Travelers (Hur Arkiv X kom till. Självaste Darren ”Kolchak” McGavin gästspelar i säsongens bästa avsnitt.)
The Pine Bluff Variant (En dödlig smitta äter upp köttet på de drabbade – Mulder går undercover.)
Folie a Deux (Ett monster som tar mänsklig skepnad förvandlar människor till levande döda – superbt och läbbigt.)
The End (Strålande säsongsavslutning där en liten pojke verkar veta svaret på alla de frågor som Mulder har sökt i alla år. Scully blir sotis på Mulders gamla flamma.)

Säsong 6:
Mulder tappar tron på utomjordingar och Scully tar över den. Roller skiftas och en ny chef kommer in i bilden. Mulder och Scully stängs av från Arkiv X och två andra, mindre engagerade agenter tar över. Mindre fokus på utomjordningar och serien blir tramsigare och ibland parodi på sig själv. Den sjätte säsongen är den svagaste.
Drive (Mulder är fast i en framrusande bil med en man som bokstavligen exploderar om bilen stannar.)
S.R. 819 (Mulder och Scullys chef Skinner blir mystiskt sjuk.)
Two Fathers / One Son (Dubbelavsnitt. Bortförda Cassandra hittas i en vagn där läkare har blivit brända till döds. Mer om den svarta oljan och utomjordisk kolonisering.)
Agua Mala (Tentakelmonster spolas iland under en orkan i Florida. Darren McGavin gästspelar för andra och sista gången.)
Arcadia (Mulder och Scully går under täckmantel i den perfekta amerikanska småstadsidyllen där ett monster tar livet av de avvikande invånarna.)
Biogenesis (Säsongsavslutningen är ett toppenavsnitt. En mystisk artefakt hittas i Afrika och Mulder påverkas av det.)

Säsong 7:
Nu rycker serien upp sig igen.
The Sixth Extinction / The Sixth Extinction II: Amor Fati (Den sjunde säsongen drar igång med en rivstart när Scully försöker finna svaren till Mulders mystiska tillstånd och tror sig dessutom ha hittat nyckeln till alla svar.)
Millennium (Frank Black (Lance Henriksen spelar samma karaktär som i serien Millennium) hjälper agenterna när zombies är redo att ta över det nya millenniet.)
Orison (En mördare som Mulder och Scully satte bakom lås och bom är tillbaka.)
Signs & Wonders (Ondska vs godhet och en massa ormar.)
Sein und Zeit / Closure (Dubbelavsnitt. En liten flicka kidnappas och Mulder tar sig an fallet när han ser likheter med sin systers bortförande.)
X-Cops (Mulder och Scully jagar monster i bostadskvarter under inspelningen av reality tv-serien Cops.)
Theef (Voodoo med gästspel från den alltid lika underhållande Billy Drago.)
En Ami (Cancermannen har någonting att erbjuda Scully.)
Chimera (Mystiska dödsfall inträffar när korpar dyker upp.)
Brand X (Cigaretter är dåliga för hälsan.)
Requiem (Återvänder till där det hela började i avsnitt 1. Perfekt avslut och alla nyckelpersoner som kommit och gått i serien är med.)

Säsong 8:
Robert Patric glider in i serien som en frisk bris och man glömmer snabbt bort Mulder. Serien behövde en förändring och den lyckades förvånansvärt bra. Nu är det Scully som levererar de långsökta teorierna och Doggett får stå för de logiska slutsatserna. Agenten Monica Reyes som är specialist på sataniska ritualmord kommer in i bilden och även fast hon till en början är en ganska trist figur så växer hon mer och mer under de sista två säsongerna. Säsong åtta är en av de bästa och det känns som manusförfattarna fått en nytändning.
Within / Without (Dubbelavsnitt. Mulder är borta och FBI-agenten Doggett blir tilldelad fallet.)
Patience (Första Arkiv X fallet för Doggett involverar ett monster som är hälften människa, hälften fladdermus – ett av seriens absolut bästa monsteravsnitt.)
Roadrunners (Children of the Corn osande avsnitt som saknar barn men som innehåller en sekt och ett maskliknande monster som bor i ryggraden på sina värdar.)
Via Negativa (Blodigaste avsnittet i The X Files historia som hintar till A Nightmare on Elm Street. Riktigt bra bidrag!)
Medusa (Någonting som äter upp huden på folk gömmer sig i tunnelbanegångarna.)
This Is Not Happening / Deadalive (Dubbelavsnittet där Mulder kommer tillbaka.)
Essence / Existence (Dubbelavsnitt. Supersoldater jagar Scully och hennes ofödda barn.)

Säsong 9:
The X Files går på tomgång för det mesta under den nionde och sista säsongen och Scully får allt mindre fokus. Vinjetten är uppdaterad och ser fruktansvärd ut. Det finns emellertid några ljuspunkter.
4-D (Parallella världar gör det möjligt för en mördare att leva ut sina sjuka fantasier.)
Lord of the Flies (Flirtar med tv-serien Jackass men levererar samtidigt insektsskräck.)
Trust No 1 (Allt övervakas – He’s not a man, he’s a supersoldier!)
Hellbound (Medlemmar i terapigrupp för före detta förbrytare flås levande – Hellraiser vibbar.)
Jump the Shark (The Lone Gunmen riskerar livet när ett dödligt virus släpps lös.)
William (Någon bryter sig in på Arkiv X och stjäl Mulders filer. Duchovny regisserar men dyker inte själv upp framför kameran.)
Release (Doggett får ny information om hans sons mördare – Millennium vibbar.)
The Truth: Parts 1 & 2 (Seriens sista avsnitt får dubbel speltid. Avslutningen summerar de nio åren och ger några men inte alla svar på de många frågorna. De flesta nyckelfigurerna dyker upp.)

4 kommentarer:

 1. Letar efter ett specifikt avsnitt men orkar inte kolla om från början så du kanske kan hjälpa mig? Ett par ungdomar lär sig hur man stannar upp tiden och lever i detta limbo utan att veta att deras inre organ fortfarande åldras på insidan. Tror det var säsong 3 men kommer inte riktigt ihåg.

  SvaraRadera
 2. Det är förmodligen detta avsnittet du menar: http://www.imdb.com/title/tt0751194/

  SvaraRadera
 3. Fin fin recension av klassisk TV underhållning. Minns den som något av det första var jag satte kvalitet och TV serie i forbindelse med varandra, og du har inspirerat mig till att äntligen få beställt boxen.
  Ett avsnitt som har följt med mig och som gjorde mig rätt skraj när det visades var det med en liten indisk man utan ben på en vagn som använde telepati eller hypnos för att angripa folk. Glädjer mig till att se om den fortfarande påverkar mig.

  SvaraRadera
 4. Tusen tack och kul att jag kan inspirera till ett köp :)
  Samma avsnitt har följt mig genom åren men tyvärr tillhör det inte de bästa nu när jag har sett allt... Det finns många bättre exempel i boxen!

  SvaraRadera