tisdag 27 september 2011

North By Northwest (1959)


Cary Grant spelar Roger Thornhill, reklamchefen som blir förväxlad med spionen George Kaplan i Alfred Hitchcock’s fantastiska North By Northwest.

När Mr. Thornhill blir kidnappad av skurkar och vägrar samarbeta blir han med våld ihälld en flaska bourbon och satt i en bil. Han lyckas komma undan skurkarna och polisen stannar honom för rattfylla. Efter att han spenderat natten i häktet berättar han sin otroliga historia för polisen och de åker tillbaka till huset där gårdagens scenario utspelade sig. Där beter sig alla märkligt och verkar ovetandes om vad som har hänt. Polisen tar för givet att Thornhill i fyllan och villan hittat på historien. De släpper honom men Thornhill, tillsammans med sin mor, försöker ta reda på vem George Kaplan egentligen är och snart är Thornhill anklagad för mord och har både polisen och skurkarna efter sig. Resten är filmhistoria.

Hitchcock missar bussen
Tillsammans med James Stewart är Cary Grant Hitchcock’s absolut bästa skådis. Han är som klippt och skuren för rollen som Roger Thornhill och är dessutom riktigt rolig. Kemin mellan Thornhill och hans mor är fulländad. Bernard Herrmann’s musik är som vanligt strålande och en förebild för hur musik till en bra thriller ska låta.
Filmen är spännande rakt igenom och dess final på Mount Rushmoore är briljant. Det är dessutom den ultimata filmupplevelsen på temat ”fel man”.
North By Northwest är Alfred Hitchcock’s bästa verk och dessutom en av de bästa filmer som gjorts, någonsin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar