torsdag 2 augusti 2012

BMX Bandits (1983)BMX Bandits var den första film jag såg på bio som inte var tecknad och den lämnade djupa spår i mig som ung grabb. BMX-cyklar var det enda som cirkulerade i huvudet på mig och när jag fyllde 10 år fick jag en blå i födelsedagspresent av min far, min lillebror fick en röd. Det var den lyckligaste dagen i mitt liv och jag kände mig häftigast på hela skolan. Inte långt senare visades BMX Bandits eller BMX-gänget Slår Till som den hette på bio och jag blev ännu mer förälskad i både cykeln och min nya favoritfilm. Åren gick och min BMX skrotades. Det var inte lika häftigt längre och filmen försvann sakta från mitt minne, till Severin släppte filmen förra året.

”Why did we take those things? We must have been mad!”

Vännerna Goose och P.J. är två riktiga höjdare när det kommer till att göra vågade tricks med sina BMX-cyklar. Så spenderar de sina dagar tills de av misstag råkar köra in i några kundvagnar och förstör sina hojar. Där möter de Judy som förlorar sitt jobb på grund av detta och de blir snabbt bästa vänner. För att få ihop pengar till att laga sina cyklar och till att köpa en sprillans ny till Judy åker de ut med en båt för att plocka musslor från förtöjda stolpar i vattnet. De hittar en väska och tar den med sig. I den finner de walkie-talkies som ett gäng bankrånare gömt där i väntan på deras stora stöt. Ungdomarna ligger snart riktigt risigt till då skurkarna är dem på spåren.

BMX Bandits är den andra filmen jag ser av regissören Brian Trenchard-Smith inom loppet av ett dygn och träffande nog är det filmen han regisserade efter den fantastiska Turkey Shoot (recension HÄR). BMX Bandits är nog mest känd för att vara Nicole Kidmans första filmroll, här blott 16 år gammal och många år från att göra succé i Hollywood och gifta sig med Tom Cruise. Det är en snäll film för de yngre i familjen med en ganska tunn historia men som är fullproppad av imponerande BMX stunts. Hela sista halvan av filmen är egentligen en lång bil och cykeljakt och skulle det inte vara för de oftast ganska häftiga cykeltricken skulle det nog ha blivit ganska tråkigt. Den tidsenliga musiken och ljudeffekterna som låter som ljussablarna i Star Wars får mina mungipor att röra sig uppåt. För mig är BMX Bandits ett kärt återseende och skulle det inte vara för de tramsiga skurkarna som mest springer runt och är pajaser (förutom överhuvudet som ser ut som Chuck Norris) skulle filmen ha varit mycket bättre, än idag. BMX Bandits får mig att inse att det gjorts på tok för lite BMX-filmer (jag kan inte komma på fler än Rad) för detta är en charmig film och en sida hos mig får mig att sakna min blåa tvåhjuling. BMX Bandits är en nostalgitripp rakt tillbaka till min barndom. 


2 kommentarer:

  1. OH MAN! I remember this movie! I was OBSESSED with BMX bikes after seeing it. Then my friend got one and I didn't and we didn't speak for weeks.

    SvaraRadera
  2. Me too! And I actually got a BMX bike from my father...Lucky me!!

    SvaraRadera