tisdag 29 juli 2014

The Abandoned (2006)
Marie är född i Ryssland, uppvuxen i England och nyligen skild från sin make i New York. Under hela sitt liv har hon undrat vilka hennes riktiga föräldrar var och när det plötsligt ringer en man som säger att hon har ärvt sin avlidna mors farm i Ryssland så åker hon ögonaböj dit. Ingen har satt sin fot i det nu nedgångna huset som ligger beläget långt borta från civilisationen på över fyrtio år men när hon anländer väntar någon på henne där. Hennes tvillingbror Nicolai har fått samma samtal och letar efter samma svar men snart önskar de att de aldrig satt sin fot i barndomshemmet. Mörka hemligheter gömmer sig i rucklet och det förflutna vägrar att släppa taget om de nyanlända gästerna…

”Just because you’re through with your past, doesn’t always mean your past is ever really through with you.”

Jag fick upp ögonen för den spanska regissören Nacho Cerdà efter det att jag för många år sedan såg hans brutala och dialogslösa kortfilm Aftermath. Det var en fantastisk skapelse som inte var helt enkel att sitta igenom och som verkligen inte passar majoriteten av filmtittare. Han lyckades skapa någonting som utseendemässigt såg otroligt realistiskt ut och som målade upp ett av de mest skrämmande scenarion som kan tänkas utspela sig efter det att döden har inträffat. Hans enda långfilm hittills, The Abandoned var länge sedan jag såg men den har hela tiden legat i dvala i mitt bakhuvud och velat bli omsedd.

”I guess whatever happens to them, happens to us.”

The Abandoned är som en ond mardröm som inte går att vakna upp från. Historien är en ruggig sådan där Marie (spelad av den otroligt övertygande Anastasia Hille) tillsammans med sin, för henne okända tvillingbrodern Nicolai, går igenom ett levande helvete. De har hamnat i en ondskefull tidskapsel där deras döda dubbelgångare hemsöker dem i en omgivning de inte kan fly ifrån. Cerdà har lyckats skapa en vansinnigt snygg rysare med blytung stämning och otroligt atmosfärsfylld musik. Varenda litet ljud får tittaren att sitta på helspänn och hela upplevelsen är lika vacker som den är otäck. Omgivningarna hjälper till att sätta den ruggiga stämningen och även fast filmen till största del utspelar sig i ett nedgånget ruckel med ödsliga omnejder så är det intensiva nittio minuter som rullar förbi framför ögonen. The Abandoned är en otroligt skickligt utförd spökhistoria där stämningen inleds med att kännas otrygg och fortsätter sedan så filmen igenom. Cerdà är utan tvekan en av filmvärldens idag mest intressant regissörer och The Abandoned är inget mindre än ett mästerverk. Jag är omåttligt nyfiken på vad han ska hitta på härnäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar