måndag 22 oktober 2012

Wrong Turn 5 (2012)
Fem ungdomar packar bilen full med knark och åker mot den lilla staden Fairlake i West Virginia för att festa loss på årets upplaga av Mountain Man festivalen. En man dyker upp på körbanan och bilen frontalkrockar med ett träd. Utan en skråma på kropparna går ungdomarna för att kolla statusen på mannen som ligger livlös vid vägkanten. Mannen mår prima och börjar vifta med en kniv. Ungdomarna turas om med att sparka skiten ur honom tills en polisbil dyker upp och sätter dem allesammans i finkan. När en av ungdomarna, Billy, tar på sig skulden för knarkinnehavet släpps hans vänner, utan krusiduller, fria och checkar in på ett hotell. Det visar sig att mannen, vars namn är Maynard Odets, varit på rymmen i snart trettio år och efter ett samtal till storstadens poliskår beställs en fångtransport till nästkommande dag. Vad polisen inte vet är att Maynard agerar fadersgestalt till ett gäng kannibaler som bor uppe i bergen och de är redan i full fart med att försöka frita sin saknade familjemedlem…

Jag gillade Wrong Turn när den släpptes för snart tio år sedan. När uppföljaren kom blev jag imponerad över hur våldsam den visade sig vara. Den tredje delen sög rejält och den fjärde, (recension HÄR) som släpptes för knappt ett år sedan, visade sig vara en ganska underhållande tillbakablick på hur allt började. Nu är det dags för den femte filmen i serien vars inspirationskällor är filmer som The Texas Chain Saw Massacre, The Hills Have Eyes och Friday the 13th.

”It’s started. They’re coming for me and you’re dead. But you don’t know it yet.”

Det första vi får se i Wrong Turn 5 är ett par nakna bröst när två ungdomar idkar samlag med varandra. I nästa sekund får ett nyhetsankare sitt fula finger avhugget med en yxa och inte långt därefter ligger den andra handen på marken med spretande fingrar och får agera nummer i filmserien tillsammans med titeln.  Precis som i Wrong Turn 4 försöker filmskaparna att införa lite bakgrundshistoria till filmserien med att kort berätta att stadens invånare försvann 1817 och ingen vet än idag vilka eller vad som låg bakom. Det tillför väl inte särskilt mycket till Wrong Turn 5 men det är kul att de fortfarande i alla fall försöker. Att festligheterna denna gång utspelar sig under en årlig halloween-fest är en kul idé, problemet är bara att de inte tar till vara på det överhuvudtaget utan låter filmen utspela sig på en polisstation med en heldöd stad utanför. Jag trodde att det var full fest i Fairlake men festivalbesökarna kanske inte rör sig i just det kvarteret, vad vet jag? De få scener där gatorna är fyllda med utklädda besökare och kannibalerna One Eye, Saw Tooth och Three Finger kommer på besök fungerar bra då de smälter in alldeles utmärkt. De inavlade kannibalernas utseenden förändras från film till film och det känns som de ser allt mer plastiga och just maskeradmaskerade ut för varje film som görs. Specialeffekterna, som (oftast) är av det gamla hederliga slaget, är det dock inget fel på och mötet med gräsklipparen och tösen som matas med sina egna inälvor är uppfinningsrika påhitt. Wrong Turn 5 är ganska händelselös och känns överlag ganska b med dåliga skådespelare, (t o m Doug ”Pinhead” Bradley är rent ut sagt usel) fjantig dialog och ett beteende som skulle få vilken yrkesgrupp som helst avskedad men det är ett underhållande tidsfördriv. Filmen går mest ut på att folk tillfångatas av kannibalerna för att sedan avrättas på så brutala sätt som möjligt och det är ju ingenting jag kan klaga på. Karaktären Lita slår huvudet på spiken när hon bölar ”Oh, God, I’m so stupid” efter det att hon fått sina ögon utstuckna. Alla involverade är riktigt korkade. Wrong Turn 5 var inte särskilt spännande och filmen var ungefär som jag förväntat mig, varken bättre eller sämre. Jag kommer inte på någon bra svensk översättning till guilty pleasure men det är i alla fall precis vad Wrong Turn-filmerna är för mig och jag vet att jag kommer att kasta mig över den sjätte delen (om de nu bestämmer sig för att förlänga serien) så fort jag bara kan. 2 kommentarer:

  1. Inte så mycket för ny-skräck och har faktiskt helt ignorerat denna serien. Jag litar på dig och ger den en chans helt enkelt.

    SvaraRadera
  2. Det är inte jag heller med undantag för den nya (nu är den väl iofs inte särskilt ny)vågen av fransk och spansk film. Vissa undantag finns dock och Wrong Turn filmerna är heller inga mästerverk men de är ganska underhållande tidsfördriv om man nu är på "kannibaler-jagar-ungdomar-och-avrättar-dem-på-brutala-sätt-för-att-sedan-äta-upp-dem" humör!

    SvaraRadera