torsdag 27 juni 2013

Ilsa, the Wicked Warden (1977)
En kvinna dyker upp halvt döende på trappstegen till doktor Arcos hem. När han är i full färd med att dämpa hennes smärtor och ringa till polisen, dyker överhuvudet på kliniken Las Palomas - Ilsa (eller Greta som hon egentligen heter) upp och lovar honom guld och gröna skogar om han överlämnar kvinnan tillbaka till dem. Trots att han tar emot pengarna anmäler doktorn händelserna. Många innan Arcos har ifrågasatt klinikens tillvägagångssätt som specialiserar sig på att ”bota” åkommor som nymfomani, lesbiska böjelser och prostitution men då det krävs mer än ord mot ord finns inget att göra. Det visar sig dock att kvinnan har en lillasyster som efter lite övertalning får doktorn att gå med på att tvångsinta henne på kliniken under falska anklagelser (att hon legat med underåriga män – smakfullt val!). Hennes snokande gör att hon snart hamnar i trubbel när en av de intagna tjejerna tjallar på henne. Den sadistiska föreståndaren Ilsa har speciella metoder när det kommer till att hantera problematiska patienter som lillasystern och hon skyr inga medel för att få den information hon vill ha…

”I wasn’t always a girl. I had a very big cock. But I wanted to be a real woman. I had an operation to cut my cock and my balls. I believe it really worked.”

Ilsa är tillbaka fast Ilsa, the Wicked Warden är egentligen ingen Ilsa-film även fast Dyanne Thorne ser ut och agerar precis som karaktären hon personifierat. Karaktären går under lika många namn som filmen har titlar men från och med nu väljer jag att nämna skapelsen vid namnet som min upplaga fått – Ilsa, the Wicked Warden. Tyvärr insåg jag kort in i filmen att utgåvan (undvik cheezy flicks släpp som pesten) jag nyligen fått levererad till min dörr var kraftigt nedklippt och redigerad där alla uppvisningar av kvinnokroppen i all sin prakt blivit bortklippt och likaså de lite mer våldsamma sekvenserna. Detta är ju lite märkligt såhär år 2013 och självklart blev jag smått förbannad. Tur som jag har hittade jag en gammal bränd dvd av filmen som jag hade liggande skräpande hemma och stoppade den i dvd-spelaren istället och allt var i sin ordning igen.

”Not just a killing but a erotic murder, a violent and primitive murder of a beautiful woman. It will be the biggest hit of all time.”

Det första vi får höra när filmen drar igång är stön och kvinnoskrik och Thorne viskar sensuellt The Wicked Warden för tittaren så vi vet vad det är vi satt oss ner i soffan för att ta del av. Sedan drar kastanjetter och akustiska gitarrer igång och efter en fanfar seglar kameran vidare mot en badande Ilsa, samtidigt som vi får bevittna en samling duschande kvinnor som under bevakning flitigt skrubbar sig själva och varandra. Detta är bara de första minuterna av The Wicked Warden och resten av filmen faller i samma mönster. Jess Francos inofficiella bidrag till Ilsa-filmerna är en smutsig historia som öser på med perverterade snuskigheter. Francos fruga Lina Romay ansluter sig här till ensemblen och precis som alla andra inblandade är det inte många minuter av speltiden som hon behåller kläderna på, Franco själv dyker upp som doktor Arcos. Jag har emellertid aldrig förstått folks fascination för Romay, det finns mängder av kvinnor från eran som är mycket mer intressanta och har ett mer säreget utseende. Jag anar att det har med att göra att hon är förknippad med en hel dröse av regissörens filmer men då jag inte är en expert när det kommer till Francos filmer är det kanske bäst att jag håller truten.

I The Wicked Warden spenderar tyvärr Thorne (med knaggligare accent än någonsin) inte lika mycket tid framför kameran som i den ursprungliga trilogin utan här är det mer fokus på de intagna ”patienterna”. Så fort hon står i centrum är hon dock lika lysande som vanligt och Ilsa är tveklöst ett av de absolut mest fantastiska påhitten inom exploitationfilmens historia. The Wicked Warden är inte alls lika lättsam och svart humoristisk som de tidigare bidragen och tortyrinslagen som främst involverar elchocker är få. Vad den däremot levererar är ofantliga mängder naket och lesbiska aktiviteter med flera duschscener med tillhörande nakenslagsmål. Det är mer snusk än man kan önska sig och kvinnorna spenderar den mesta delen av tiden stönande och utan kläder - de är förbjudna att använda underkläder på kliniken. The Wicked Warden är inte det minsta uppeggande och det mesta som händer i filmen är smaklöst. Som pricken över i slänger Franco även in lite kannibalism. En sidohistoria berättar om en snuskhummer som köper filmade övergrepp på patienterna och för varje gång han får en ny leverans önskar han sig grövre innehåll, mot slutet hungrar böjelsen åt snuff-film. Till de annars mest smaklösa partierna hör sekvensen där Ilsa släpper lös ett gäng depraverade fångar i ett rum fullt av försvarslösa kvinnor och det är en scen man sent glömmer. Musiken är smått fantastisk och dialogen är något i hästväg där det uteslutande handlar om sexuella böjelser. The Wicked Warden är det snuskigaste kapitlet i Ilsa-historien och jag kan inte annat än att känna mig lite smutsig efter att filmen tagit slut - slutet är förövrigt skitbra! The Wicked Warden är inte det bästa bidraget till serien och mycket av det som utspelar sig är inte okej någonstans men har man sett de andra filmerna i serien vet man vad man har att vänta sig. Självklart gillade jag The Wicked Warden och det är lite sorgligt att sagan nu är slut. Hejdå Ilsa, jag saknar dig redan. Hoppas att vi ses snart igen!

Här kan ni läsa mina recensioner av de andra Ilsa-filmerna:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar