torsdag 13 juni 2013

Ilsa the Tigress of Siberia (1977)
Året är nittonhundrafemtiotre och Ilsa styr fånglägret Gulag 14 i Sibirien med järnhand. Hennes uppgift är att få brottslingarna, som vågat stå upp mot Stalin, att bli nyttiga medborgare igen. Politiska fritänkare formas efter Stalin ideologi och hjärntvättas till bättre tänkande, de som inte visar positiva resultat avrättas. När nyheten når lägret att Stalin har avlidit bränns barackerna och vakterna avlivar varandra och fångarna för att sedan fly. Fången Andrei lyckas dock undkomma och han svär på att hämnas.
Vi förflyttar oss tjugofyra år fram i tiden till Montreal där de olympiska spelen nu utspelar sig och Andrei jobbar som säkerhetsvakt åt Rysslands idrottsstjärnor. Innan det bär av hemåt beger de sig till en bordell för lite rajtan tajtan men det är inte vilken bordell som helst utan Ilsas nya arbetsplats. Under åren som gått har hon avancerat sina tortyrkonster och hon är fast besluten för att en gång för alla knäcka Andrei…

”Don’t rest until you break him.”

Ilsa the Tigress of Siberia är den avslutande delen i trilogin om den sadistiska Ilsa och tyvärr den sämsta. Om det beror på bytet av regissör vet jag inte men de lyckas inte få till det fullt ut den här gången. Det betyder emellertid inte att det är en dålig film utan den levererar precis vad vi förväntar oss. Ilsa är kåtare än någonsin och fördriver den mesta av tiden framför kameran utan en tråd på kroppen. Denna gång nöjer hon sig inte med en älskare åt gången utan varje kväll väljer hon ut två av sina kamrater som kan bestiga henne under vilda sexlekar efter att de bevisat sin manlighet i form av vodkadrickande och slagsmål. Det är inte bara Ilsa som är störtkåt mest hela tiden, alla ligger med alla och när männen är för fulla för att utföra sina plikter tillfredställer kvinnor varandra istället. The Tigress of Siberia är ganska brutal på sina ställen och den mer lättsamma tonen från Harem Keeper of the Oil Sheiks är ersatt med en som liknar den i She Wolf of the SS. Borta är också de exotiska ökenlandskapen och här är det tillbaka till de skitiga barackerna som omges av en vinterskrud. Filmserien fortsätter att leverera uppfinningsrika sätt att ta död på folk och till höjdpunkterna hör den gigantiska hammaren som bokstavligen gör mos av en stackars fånges huvud, tigern i buren, vattensängen fylld med bensin, snöplogen och förstås armbrytningen över två motorsågar (som är min favoritscen i hela Ilsa-serien). Tortyren består denna gång mest av hjärntvättning där offrens värsta fasor besannas med hjälp av tredimensionella effekter men ett och annat snaskigt pinande står även denna gång på menyn.

”You like boobs, right?”

Inledningen är fantastisk fast under andra halvan tappar filmen tempo något och det är inte samma driv som i de två tidigare bidragen. The Tigress of Siberia var den första Ilsa-filmen jag såg på grynig vhs och även fast den är sämst i samlingen har den en speciell plats i mitt hjärta, främst för den alldeles lysande motorsågssekvensen. The Tigress of Siberia är trots sina brister en väldigt underhållande rulle som med sin snuskiga dialog, våldsamheter och kopiösa mängder av sex förtjänar sin plats i filmhyllan. Det är synd och skam att sagan om Ilsa tog slut här och som tröst surfade jag genast in på nätet och beställde Jess Francos The Wicked Warden för att stilla min hunger efter mer Dyanne Thorne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar