tisdag 15 oktober 2013

Tulpa (2012)
Tulpa är namnet på en exklusiv sexklubb, en sexklubb den vackra arbetsnarkomanen Lisa frekvent besöker för att varva ner. En mörkklädd gestalt börjar ta livet av klubbens besökare på de mest bestialiska sätt och det dröjer inte länge innan Lisa inser att alla de som har fått sätta livet till är män och kvinnor hon varit intim med på Tulpa. När dessutom hennes konkurrenter på firman dyker upp mördade rasar hennes värld samman. Lisa gräver djupare i Tulpas exklusiva bekantskapskrets för att försöka rädda hennes senaste sexpartner Stefan innan den hänsynslösa mördaren slår till på nytt.

”Förbannade globalisering! Varje gång jag pratar engelska får jag huvudvärk.”

Jag har hört mycket gott om Tulpa den senaste tiden. Den förhandsvisades på Lunds Fantastiska Filmfestival för några veckor sedan men då arbete kom ivägen fick jag snällt vänta på att filmen skulle få dvd-premiär. I helgen var jag på Sci Fi Mässa i Helsingborg och passade på att inhandla filmen, tillsammans med en dröse andra intressanta titlar från de eminenta försäljarna på SubDVD, nästan en vecka innan filmen hamnar i butikerna. Jag såg regissören Federico Zampaglione’s Shadow (också den finns i Njutafilms gedigna katalog) för ett tag sedan och även fast den inte var perfekt gav den mig hopp om att Italiens unga filmskapare kan föra traditionen vidare och leverera bra och underhållande skräckfilm till denna generations hungriga publik.

”Du försöker stå emot din tulpa. Frigör den.”

Jag älskade Tulpa innan jag ens placerat filmen i dvd-spelaren. Det snygga omslaget för tankarna till Kubrick’s magnifika Eyes Wide Shut men även om de båda filmerna bär likheter är det två helt skilda skapelser som båda är fantastiska på sina egna vis. Tulpa drar igång med buller och bång och redan under de första minuterna vet vi vad vi har att vänta oss. En mördare i svart utstyrsel penetrerar brutalt en kniv genom hakan på en kokainsnortande man, samtidigt som en kvinna ligger bakbunden i en säng i väntan på perversa sexlekar. Det intensiva drivet håller hela filmen igenom och ungefär var tionde minut blir vi serverade ett brutalt våldsdåd. Zampaglione har anammat allt som är bra med giallofilm och under nästan nittio minuter blåser regissören liv i den nästan utdöda genren. Även om försök har gjorts tidigare med att föra facklan vidare till nya fascinerande och våldsamma mordmysterium, är resultatet denna gång otroligt uppfriskande och regissören visar ännu en gång att han är en person som vi ska hålla utkik efter i framtiden. Tulpa är sprängfylld med sex och våld och musiken är precis som i Shadow, fullkomligt lysande. Ena stunden dånar blåsinstrumenten i sann åttiotalsanda för att i nästa ändra läge till en uppdaterad blandning mellan Ennio Morricone och Goblin. Regin är skicklig och Zampaglione levererar den ena nagelsbitarsekvensen efter den andra, han slänger till och med in en omotiverad nakenscen och sådana uppskattas alltid. Vissa kanske blir avskräckta av den ibland skrangliga engelskan men bryr man sig om sådana petitesser har man ingenting att göra i giallofilmens fantastiska värld. För ovanlighetens skull är det inga poliser inblandade i filmen som delar med sig av sina teorier kring vilken mördaren kan tänkas vara utan det är helt upp till tittaren att vara uppmärksam och försöka klura ut vem som kan vara den skyldiga.

Njutafilms fortsätter med att släppa de mest intressanta utländska titlarna i Sverige och Tulpa är definitivt ett av de absolut bästa filmsläppen i år. Den kommer utan tvekan att hamna på min lista över årets bästa filmer. Giallofilmen är inte död, det bevisar Tulpa flera gånger om. Gör dig själv en tjänst och kila in på SubDVD eller vilken annan återförsäljare av film du föredrar och förhandsbeställ Tulpa redan idag, den släpps i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar