fredag 13 december 2013

Resolution (2012)
Michael är orolig för sin bästa vän Chris som har grava drogproblem. När han får ett oroväckande videoklipp och en karta skickad till sin e-post beger han sig för att söka upp sin vän. Michael hittar Chris i en övergiven stuga och när Chris vägrar söka hjälp för sina problem ger Michael sin vän några el-stötar, handfängslar honom vid väggen och inleder avgiftningen. Men det är någonting fel med omgivningen. Någon övervakar dem och lämnar bisarra inspelningar där de själva är centerfigurer…

”There really are a lot of weird people out here.”

Det största problemet (som samtidigt är en oerhörd tillgång) idag när det kommer till film är att du kan hitta all information om dem på nätet. Du läser så mycket om rullen innan du har sett den att överraskningarna i slutändan inte blir särskilt många. Jag tror att det är just därför som filmer inte skrämmer mig särskilt ofta längre, gamla som nya. Du vet för mycket i förväg. Jag får förstås skylla mig själv och tyvärr är jag på tok för nyfiken för mitt eget bästa när det kommer till filmer som intresserar mig. Ibland, väldigt sällan, händer det att min nyfikenhet inte helt tar över och jag hittar ett guldkorn som överraskar mig i sin kreativitet och sitt historieberättande, en sådan film är Resolution.

”Can we try it another way?”

Jag har hört många positiva reaktioner om Resolution men med undantag för grundpremissen visste jag ingenting om filmen när jag äntligen tog mig tid att se den. Jag vet inte varför men jag tänker på Yellowbrickroad vid flera tillfällen under speltiden. De båda skapelserna har kanske inte direkt många likheter när det kommer till historierna men stämningsmässigt har de mycket gemensamt. Jag föredrar dock Resolution.  Det är en imponerande långfilmsdebut av regissören och manusförfattaren Justin Benson (som delar äran med Aaron Moorhead). Resolution är en film som förlitar sig mycket på dialog och detta är någonting som är en balansgång som är lätt att misslyckas med, men det gör inte Resolution. De båda huvudrollsinnehavarna Peter Cilella och Vinny Curran (som ser ut som en sliten Ryan Reynolds) övertygar i sina roller. Curran är riktigt bra och jag hoppas verkligen att hans karriär inte tar slut här.

Resolution känns otroligt fräsch och bevisar att det inte krävs en hög budget för att kunna skapa en bra film. Filmen levererar en rad riktigt effektivt ruggiga sekvenser och vid ett par tillfällen hoppade jag högt i soffan. Även fast det är att rekommendera vid de flesta stunder då man tittar på en film gör du bäst i att se Resolution med lamporna släckta och volymen rejält uppskruvad i hörlurarna. Resolution är ett hopkok av bisarra händelser. Det finns säkert en röd tråd någonstans och vissa saker kan man som tittare ana sig fram till men Resolution är en film som kräver uppmärksamhet och jag känner redan nu att jag måste se den igen, lösa gåtan. Resolution är en väldigt annorlunda skapelse och kommer inte att falla alla i smaken och de flesta kommer säkert att avfärda den som en långsam och händelsefattig historia men jag tycker att den är grymt bra. Resolution är en av årets bästa lågbudgetrullar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar