söndag 29 december 2013

Would You Rather (2012)
Iris är i desperat behov av pengar då hennes lillebror Raleigh är döende och behöver en benmärgstransplantation. Iris vänder och vrider på varje krona och jobben går hela tiden till någon annan. När hon besöker sin brors doktor för att diskutera framtida betalningar träffar hon den besynnerliga Shepard Lambrick som säger sig kunna hjälpa Iris och hennes bror. Shepard bjuder hem henne på middag nästkommande dag tillsammans med sju andra gäster. När middagen är slut inleds ett spel där vinnaren belönas med en massa pengar, och i Iris fall hjälp med att hitta en lämpig donator till hennes bror, men förlorarna får betala med sina liv i det simpla spelet vid namn ”skulle du hellre…”

“What exactly is the game?”

Would You Rather levererar en intressant idé om vad en människa är beredd att göra om priset är det rätta. Här blir vi serverade åtta personer som ställs inför omöjliga val där de blir tvungna att gå mot sina egna ideal och riktlinjer och där det sakta men säkert slutar med att bara en finns kvar. Redan i filmens titel vet du vad du har att vänta dig och inget fel i det så länge filmen håller vad den lovar, och det gör den. Det inleds i ett lugnt tempo där en vegetarian blir erbjuden pengar för att äta kött och en alkoholist erbjuds en ännu större summa för att bryta sitt löfte efter sexton år som nykter alkoholist. Sedan trappas det successivt upp till allt mer absurda och sadistiska handlingar och den som väljer att lämna spelet gör det med ett hål i huvudet – ett lika simpelt som lysande upplägg.

”So, how do we play? In each round, each player will be given the choice between a or b and usually neither choice is very attractive.”

Hjälten Jeffrey Combs (i snygg mustasch) levererar ännu ett briljant personporträtt och det var länge sedan jag såg honom såhär bra - Would You Rather är den bästa filmen med Jeffrey Combs som jag sett sedan den utsökta Bigfoot-rullen Abominable. Han är som klippt och skuren för rollen som den sadistiska pengakalven Lambrick och hans mörka charm som gränsar till galenskap är en fröjd att se. Med undantag för Lambrick och hans djupt störda son Julian innehåller Would You Rather förvånansvärt många sympatiska karaktärer. Även fast deras enda uppgift är att ta livet av varandra för att en av dem ska gå hem med pengarna i säcken hjälps de åt, trots att de vet att det kan kosta dem livet innan spelet ens är slut. Denna typ av godhjärtad jargong i skräckfilmsgenren är något man oftast inte vill veta av men här funkar det utmärkt och det är till filmens fördel då det mesta slutar allt annat än lyckligt. Våldet är inte särskilt detaljerat men när man börjar sympatisera för karaktärerna så räcker det att föreställa sig vad det är de utsätter sig själva och varandra för. Till och med den schablonartade räddaren i nöden känns inte det minsta kliché. Ibland känns det dock som om några trillar av pinnen lite väl kvickt men nu är ju inte jag heller någon expert i ämnet om vad kroppen klarar av innan den kollapsar. Would You Rather har en perfekt speltid på nittio minuter och även fast den utspelar sig nästan uteslutande i ett rum är det en spännande historia och en av de bättre lågbudgetskräckthrillers jag sett på länge. Would You Rather förtjänar en plats i filmhyllan och personligen skulle jag inte ha någonting emot att hänga den ursnygga affischen på väggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar