tisdag 26 juli 2011

La Traque (1975)


Helen Wells (Mimsy Farmer från en rad italienska produktioner som de smått fantastiska Four Flies on Grey Velvet och The Perfume of the Lady in Black) besöker det lilla huset Guettière någonstans i Frankrike i väntan på att hennes eftermiddagståg ska avgå. Samtidigt åker en grupp vänner av varierande yrkesgrupper och jagar vildsvin i den närliggande skogen. Efter för mycket alkohol och för lite mat träffar jägarna Helen vid en gammal ruin där en av dem våldtar henne. De lämnar henne men inser snart att de glömt ett av sina gevär och våldtäktsmannen går tillbaka för att hämta det. Väl där gör han ytterligare närmanden och blir skjuten av Helen. Vännerna bestämmer sig för att göra upp en deal med henne, om inte hon nämner något för polisen så gör de heller inte det. Planen misslyckas totalt och en jakt på liv och död inleds.

La Traque, även känd under namnet The Track är en bortglömd fransk film som sorgligt nog de flesta förmodligen missat. Anledningen till detta är som med så många andra filmer att den verkar inte ha fått ett dvd-släpp än, och det är verkligen synd och skam.
Det trista höstlandskapet och dess omgivningar är effektfulla och passar denna mörka historia alldeles utmärkt. La Traque är smartare än de flesta filmer med samma tema och gör det mesta möjliga av en relativt tunn historia, med trovärdiga karaktärer och en skarp dialog.
Här finns inga incestuösa rednecks eller sadistiskt våld, här urartar allt på ett övertygande sätt. La Traque är inte en i mängden av alla exploitation filmer utan ett mörkt drama som speglar människans dumhet. Filmens manusförfattare har, för att vara denna typ av film, en otrolig känsla för detaljer och allt agerande är planerat med fingertoppskänsla. La Traque är ett sorligt mästerverk som har åldrats med värdighet och bör ses av alla. Den är helt fantastisk från första till sista bildrutan och finns det något att klaga på så skulle det vara den ibland hafsiga klippningen, annars är denna film fulländad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar