lördag 4 januari 2014

You're Next (2011)
Paul och Aubrey åker till sitt lantställe och inväntar deras tre söner och dotter med respektive för att avnjuta en trevlig familjemiddag. Under festligheterna blir de avbrutna när en pil far genom fönstret och genomborrar huvudet på en av gästerna. Maskerade figurer, beväpnade upp till tänderna gömmer sig i mörkret utanför och har blockerat utgångarna med livsfarliga dödsfällor. Snart har de tagit sig in i hemmets lugna vrå men de hade inte räknat med motstånd…

”I heard footsteps, I think someone’s in the house.”

You’re Next var en av de mest omtalade skräckfilmerna förra året och det var länge sedan jag hade såhär höga förväntningar innan jag såg en film. Den börjar med en smäll och trappar sedan upp historien till det oundvikliga – terror. Vi vet redan från början att otäcka saker kommer att utspela sig under de kommande en och en halv timme. You’re Next inleds med att ett par ligger med varandra och sedan blir de brutalt mördade. Kort efter anländer föräldrarna till sitt hus och hör i stort sett genast knarrande ljud från ovanvåningen men när pappan ska gå upp för att se vad det är har gästerna redan anlänt. Efter detta blir vi serverade en jävligt intensiv och spännande berg och dalbana där den ena laddade sekvensen avlöser den andra. You’re Next är en stenhård film som motsvarade mina förväntningar.

”Why would anybody do this?”

You’re Next spelades in redan 2011 men fick inte någon större spridning förrän två år senare, varför har jag ingen aning om – publiken skulle garanterat ha sprungit till biograferna bara efter att de sett filmaffischen. Det är ingenting att tjabba om nu när den efter två långa år äntligen gått upp på de svenska biograferna. Regissören Adam Wingard har på senare tid blivit ett hett namn bland skräckfilmsfantasterna i och med sin involvering i antologiskräckisarna V/H/S, V/H/S/2 och The ABCs of Death. Mitt första möte med regissören var emellertid i den intressanta seriemördarthrillern A Horrible Way to Die och ända sedan jag såg den har jag velat se You’re Next, som redan då spökade runt på internet.

”I’ve never seen you act like this before.”

Home Invasion filmer är som jag nämnt flera gånger tidigare en av de få genrer som jag tycker är otäcka just för att det kan hända på riktigt – ren och skär skräck som jag inte önskar att ens min värsta fiende någon gång behöver uppleva. Nu är inte You’re Next en otäck film men den är däremot otroligt underhållande och den har lagt i den högsta växeln under hela filmens gång. Det är våldsamt som fan och specialeffekterna är tacksamt nog av den äldre sorten. Blodet sprutar och vid ett tillfälle får till och med en snubbe en surrande mixer nedtryckt i huvudet, bara den scenen allena gör filmen värd att se. Dessutom innehåller You’re Next karaktärer som känns äkta och deras agerande likaså. Alla inblandade sköter sig riktigt bra och många av dem känns igen från Wingard’s andra filmer, till och med regissören Ti West dyker upp och får en pil i skallen. Hjältinnan Erin levererar ett starkt kvinnoporträtt som vet hur man gör motstånd och spöar skiten ur elakingarna på löpande band, samtidigt som hon visar sig sårbar och emotionell. You’re Next håller tittaren i ett hjärngrepp filmen igenom och inte ens en ganska banal twist två tredjedelar in i filmen spelar egentligen någon större roll då filmen rullar på som vanligt utan att några av de viktiga elementen förstörs. Slutklämmen däremot är riktigt bra och tragikomisk på ett sätt som inte kan annat än att tillfredställa tittaren. Det känns som om jag har höjt i stort sett varenda ny film till skyarna som jag har sett de senaste veckorna men det beror på att jag uppenbarligen har sparat de bästa titlarna som släpptes under 2013 till sist. You’re Next är en förbannat underhållande Home Invasion film som inte sparar på krutet. Den hamnade givetvis på min års-bästa-lista.

4 kommentarer:

 1. Ibland är det lustigt att bo utanför staterna då vissa filmer helt enkelt bara försvinner från ens radar. Försökte summera 2013 års bästa filmer för nån vecka sedan och insåg att nästan alla "nya" filmer jag sett var gamla filmer från antingen tidigt 2012 eller 2011. Big Fan med Patton Oswald i huvudrollen var en av filmerna. Precis släppt på DVD i Sverige men färdigproducerad 2008 och enligt IMDB släppt 2009. Också undrar dom varför man laddar ner filmer illegalt......

  SvaraRadera
 2. Det går ju åt båda hållen. Minns att jag följde med i en debatt om Solomon Kane. Släppt 2009 här, men kom visst först in i staterna 2011 eller 12...
  Fortfarande inte mer irriterande än regions kodning om du frågar mig dock.

  Tillbaka till ämnet; var det filmen med ögon-transplantationen han stod för i VHS2? Vill minnas att jag fann den underhållande, några bra jump-scares även om den bästa var Safe Haven.

  SvaraRadera
 3. Men regionskodning kommer du ju undan om du köper en regionsfri dvd/blu-ray :)

  Jo det stämmer att det var han som låg bakom det avsnittet men jag tycker att Tobe Hoopers variant på samma tema i Body Bags är mycket bättre! Safe Haven skulle jag inte banga för att se i långfilmsformat!

  SvaraRadera
 4. Har så klart en upplåst dvd spelare, men känner bara till ett ställe som säljer upplåsta br och de är ganska pepprade i priserna. Kvalitets spelare dock, så det blir nog att jag handlar där till sist.

  Det ända jag inte var helt övertygad om i Safe Haven var monster designet - välgjord men lite för ordinär, hade hoppats på något mer speciellt.

  SvaraRadera