fredag 6 juli 2012

Night of the Creeps (1986)En utomjording kastar ner en behållare som innehåller ett hemligt experiment från ett rymdskepp. Det landar på jorden år 1959 i en skogsdunge. Ett kärlekspar åker dit för att undersöka saken närmare. Killen, som heter Johnny, hittar behållaren i skogen och någonting tränger sig ut ur kapseln och forcerar sig in i hans mun (detta börjar likna mer och mer gårdagens recension av The Blob). Samtidigt faller flickvännen Pam offer för en förrymd mentalpatient.
Vi hoppar fram till 1986. Gymnasieelever festar under stort ståhej och de två nördarna Chris Romero och James Carpenter Hooper försöker bli medlemmar i en studentförening då Chris vill imponera på tjejen Cynthia Cronenberg. För att bli medlemmar måste de utföra ett uppdrag. De ska gå till bårhuset och stjäla ett lik och sedan placera det utanför skolan. Allt går fel och de råkar hamna i ett laboratorium där Johnny från 1959 är nedfryst. Av misstag tinar de upp honom och släpper lös snigelliknande parasiter som förflyttar sig genom att hoppa in i munnen på folk och förvandla dem till blodtörstiga monster. 

”What is this? A homicide, or a bad B-movie?”

Det märks verkligen att manusförfattaren och regissören Fred Dekker älskar filmgenren. Hans debutfilm Night of the Creeps innehåller mängder av referenser till skräckfilmer. De flesta karaktärerna bär kända regissörers efternamn. Däribland finns vaktmästaren Miner, poliserna Cameron, Landis och Raimi, nördarna Romero och Carpenter Hooper samt populärtjejen Cronenberg. Ett universitet heter Corman University och de tittar på filmen Plan 9 From Outer Space. Utöver att nämna sina inspirationskällor vid namn finns det mängder av referenser till filmer som Night of the Living Dead, The Blob (recension HÄR), Shivers, Scanners och The Return of the Living Dead. Man skulle kunna tro att det i slutändan skulle bli påfrestande men det blir det aldrig. Dekker lyckas väva ihop alla elementen och slänga in en stor portion humor som för en gångs skull fungerar utmärkt, utan att bli påfrestande. Dialogen är smart och skådespelarna sköter sig alla utmärkt. Även fast Night of the Creeps lånar hejvilt från andra filmer har den själv gett inspiration till senare skapelser där Slither och Braindead kanske är de som mest känns igen. Night of the Creeps innehåller allt man kan önska sig från genren. Nakenscener, blod, zombies, yxmördare, exploderande huvud, utomjordingar, dålig discomusik och sniglar från yttre rymden, allt i en underhållande blandning. Night of the Creeps är en skön film som lyckas på alla plan genom att använda sig av genrens alla klichéer, hela tiden med glimten i ögat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar