torsdag 18 april 2013

The Sadist (1963)
Tre lärare är på väg till en baseballmatch när deras bil går sönder ute i Kaliforniens ödemarker. De stannar på en bilkyrkogård bara för att inse att det närliggande huset är tomt. Det verkar som om ägarna har lämnat hemmet mitt under middagen och i väntan på att de ska återvända försöker de strandsatta vännerna att fixa bilen. De blir avbrutna när psykopaten Charlie och hans känslokalla flickvän Judy dyker upp. Bakom sig har de efterlysta mördarna lämnat ett spår av livlösa kroppar och nu står den olyckligt lottade trion på tur. En skoningslös terror inleds och deras liv förvandlas i en rasande fart till en gastkramande mardröm.

”I have been hurt by others. And I will hurt them. I will make them suffer like I have suffered.”

Jag har alltid varit väldigt förtjust i terrorfilmer. Kanske beror det på att det är en av de få genrer som faktiskt skrämmer mig. Det är fullt möjligt att vem som helst, när som helst, kan hamna i klorna på livsfarliga våldsdyrkare som inte har några som helst skrupler i kroppen. Det har hänt och det kommer alltid att förekomma incidenter som enbart är ett utövande i meningslöst våld – det är den skrämmande verkligheten vi lever i och det är ingenting vi kan värja oss mot. Vi kan bara be till en högre makt att det inte kommer att hända oss själva eller våra närmaste.

”How does it feel when you’re about to die?”

The Sadist är löst baserad på seriemördaren Charles Starkweather och hans minderåriga flickvän Caril Fugate som under slutet av nittonhundrafemtiotalet mördade elva personer under en resa genom Nebraska och Wyoming. The Sadist är den första filmen som tog inspiration från händelserna men fler följde, mest nämnvärda är kanske Badlands och Natural Born Killers. Bruce Springsteen sjöng om Starkweather i titelspåret på skivan Nebraska och Stephen King påverkades starkt av händelserna som ung och har använt sig av Starkweather som inspirationskälla i sina verk.

The Sadist är en tidig terrorfilm med en nerv som jag sällan skådat. Det är en lågbudgetrulle men en väldigt imponerande sådan. Det hinner inte gå många minuter innan den enkla men otroligt effektiva historien brakar loss med buller och bång. Filmen håller min blick klistrad mot tv:n och till och med den obligatoriska kisspausen uteblir. Det är otroligt spännande och det var länge sedan nittio minuter gick så fort. Det finns inte en död minut och många sekvenser i filmen tog nästan andan ur mig, ta bara den där coca-cola flaskan står i centrum. Slutet är sjukt bra och dessutom totalt livsfarligt för folk som inte kan hålla naglarna från sina tänder. Arch Hall Jr. är lysande i rollen som den sadistiska mördaren och de resterande inblandade är inte mycket sämre. Skådespeleriet överlag är mycket bra och alla känns trovärdiga i sina roller, likaså filmens dialog som är bättre än väntat. Filmens snygga och finurliga kameravinklar är fantastiska att se och det känns inte särskilt konstigt att filmens fotograf Vilmos Zsigmond gick vidare och medverkade i filmer som Deliverance, The Deer Hunter och Blow Out. The Sadist känns inte det minsta åldrad utan är lika aktuell idag som den var då (självklart blev den totalförbjuden i England). Filmen överraskar hela tiden med att vara totalt känslokall, rå, våldsam (utan att vara grafisk) och att inte inge något som helst hopp för de inblandade. Den ena otippade scenen avlöser den andra och The Sadist var före sin tid med sitt utspel. The Sadist lever verkligen upp till sin titel och levererar en nattsvart och totalt humorbefriad helvetesfärd. Det är det bästa jag sett av sitt slag på väldigt länge och den enda negativa invändningen jag har är inte mot filmen utan mot utgåvan jag köpte. Alpha Videos släpp av filmen är vedervärdig på alla tänkbara sätt. Bilden är kass och ljudet är uselt, dessutom har de valt att visa färgbilder från filmen på dvd:ns baksida (filmen är svartvit). Undvik den som pesten men missa för guds skull inte filmen. Jag förväntade mig en b-film att slå ihjäl några timmar tillsammans med men istället blev jag serverad ett mindre mästerverk som dessutom är en av de absolut bästa terrorfilmer som någonsin har gjorts!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar