fredag 19 april 2013

V/H/S (2012)
Ett gäng slödder avrundar dagen med att bryta sig in i ett hus för att stjäla en vhs-kassett med pornografiskt innehåll, i hopp om att tjäna lite extra pengar. När de väl är inne i huset hittar de en död man framför brusande tv-apparater med en massa videofilmer liggande i rummet. De börjar titta vad som finns på kassetterna och det de får bevittna är inte alls vad de förväntat sig…

Vi blir serverade fem stycken kortrysare på temat found footage:
Först ut är Amateur Night:
Tre kåtbockar ska spela in en porrfilm och ger sig ut på stan för att hitta en lämplig kandidat. De stöter på en skum brud med stora ögon på en krog och tar med henne hem för att starta inspelningarna, enda problemet är att hon har smak för blod.
Filmens andra historia går under namnet Second Honeymoon:
Ett par åker på semester genom Amerika. Trötta efter dagens aktiviteter checkar de in på ett motell. De hinner knappt varva ner innan en tjej knackar på dörren och ber om skjuts nästkommande dag. På natten bryter sig någon in i parets motellrum och filmar dem medan de sover.
Nästa berättelse levererar inte heller några lyckliga slut. Det är dags för historia nummer tre som fått titeln Tuesday the 17th:
Fyra vänner beger sig för att bada i en avlägsen sjö och röka lite knark. Vad de inte känner till är att en skoningslös mördare är lös i skogen.
Vi hoppar raskt över till filmens fjärde del, The Sick Thing That Happened to Emily When She Was Younger:
Emily och James har kontakt via webbkameror. Emily är orolig då hon tror att någon eller någonting befinner sig i hennes studentlägenhet under nätterna. Mycket riktigt finns där något som vill henne illa och James står handfallen i en annan del av Amerika.
Sist men inte minst får vi ta del av den sista hittade filmen, 10/31/98:
Det är Halloween och några grabbar klär ut sig och ska gå på galej. När de anländer till festen är det ingen där så de drar igång partajet själva men snart önskar de att de aldrig kommit dit.

V/H/S är en antologi bestående av sex isande berättelser, regisserade av tio olika regissörer där Ti West (The Innkeepers), David Bruckner (The Signal) och Adam Wingard (A Horrible Way to Die) tillhör de mest intressanta. Filmen blev hypad som fan långt innan den haft premiär och ända sedan första reklamen för V/H/S dök upp för något år sedan har jag varit nyfiken på vad det var. V/H/S har överlag inte fått särskilt bra kritik så det var med låga förväntningar jag satte mig ner för att ta del av filmen. Jag är svag för antologifilmer i stil med Creepshow och tv-serier som Tales from the Crypt och dessutom har jag en soft spot när det kommer till found footage-filmer så på pappret såg ju allt väldigt bra ut. Det börjar riktigt lovande med filmens inledning och de två första berättelserna men sedan går det sakta utför. Kvalitén sviktar och ibland är det riktigt bra för att i nästa stund kännas enbart meningslöst. Historierna får i genomsnitt femton minuters speltid var och i vissa fall räcker det medan i andra hade jag önskat att de vore längre. V/H/S har en speltid på nästan två timmar och den skulle ha tjänat på att kortats ner något. Förslagsvis kunde de helt ha skippat The Sick Thing That Happened to Emily When She Was Younger och istället kanske förlängt 10/31/98 något.

V/H/S är inget speciellt men det är en stundtals underhållande blandning av genren och under filmens speltid får vi ta del av slasherfilm, monster, ockultism och till och med terrorfilm. Trots titeln får vi inte se särskilt mycket av det gamla goda vhs-formatet. Det blandas hejvilt med Webbkameror, Nanny Cams och DV-kameror och ibland blir formatens alla störningar lite irriterande. Detta kompenseras dock med en massa naket och en stor portion med våldsamma och blodiga effekter. V/H/S gav inga bestående intryck och det är synd att filmmakarna använt sig av genomgående osympatiska karaktärer, den ena värre än den andra. Inte helt otippat är Ti Wests historia, The Second Honeymoon, den jag uppskattade mest och jag skulle inte ha någonting emot att se den i långfilmsformat. V/H/S lever inte upp till hypen men jag är ändå nyfiken på vad uppföljaren har att erbjuda. V/H/S/2 har premiär någon gång i år och med tanke på regissörerna som är involverade (Jason ”Treevenge” Eisener, Gareth ”The Raid” Evans, Eduardo ”The Blair Witch Project” Sánchez och Timo ”Darah” Tjahjanto) kan det nog bli riktigt bra. Jag håller tummarna.


2 kommentarer:

  1. Gillade Amateur Night och den avslutande "haunted house" filmen men annars var det förvånansvärt lite underhållning i filmen överlag. Man tycker ju att det borde vara lätt att klämma in en intressant historia på den korta tid som klippen rör sig under men icke.
    Har du sett The ABC's of Death än? Mycket mer variation i kortisarna där även om även den var långt från perfekt

    SvaraRadera
  2. Har inte sett The ABC's of Death än men jag har varit nyfiken på den en längre tid. Svenska Njuta Films ska släppa den snart om jag inte minns helt fel - då får jag ta och köpa ett ex!

    SvaraRadera