torsdag 24 juli 2014

The Battery (2012)
När världen plötsligt och hastigt gick åt helvete och majoriteten av mänskligheten förvandlades till blodstörstiga monster så tvingades de båda baseballspelarna Ben och Mickey att komma överens. De känner knappt varandra och i det stora hela så är de ganska olika men de rådande omständigheterna tvingar dem att slå sina kloka huvuden ihop för att kunna överleva katastrofen.

”You’re a romantic and I’m a realist, but that’s okay. Probably gonna get you killed though. Just like those fuckin’ headphones.”

Jag har hört och läst en hel del om The Battery lite varstans det senaste året och det har fått mig att bli minst sagt nyfiken på filmen. Det är en apokalyptisk zombiefilm i ny tappning där krutet inte går åt de levande döda utan åt relationen mellan två ganska olika figurer. Musik är någonting som hela tiden står i fokus i The Battery (därav filmens titel). Mickey glider igenom dagarna med ett par hörlurar, fyllda med musik från den bärbara cd-spelaren, som stänger utanför den kaosartade vardagen och musiken han spelar blir även till filmens soundtrack, ett smått fantastiskt sådant. Det inleds med en riktigt bra version av Brother Claude Elys mästerliga There Ain’t No Grave Gonna Hold My Body Down och sedan följer en rad för mig okända men otroligt passande låtar som hela tiden lyckas hålla den ohållbara situationen vid liv.

”You know, I don’t like waking up every day wondering if today’s the day I’m gonna die. Wondering if today’s the day a fucking walking dead person eats my head.”

The Battery är förbannat bra! Det är ett av de mest uppfriskande bidragen till genren som jag sett på väldigt länge. Det är aldrig fokus på de levande döda utan på den sakta groende vänskapen mellan två män som i ett fullt fungerande samhälle aldrig skulle ha umgåtts med varandra. Jeremy Gardner skriver, regisserar och spelar själv den ena huvudrollen och jag är grymt imponerad av allt han har lyckats åstadkomma. Båda han själv och Adam Cronheim som spelar motspelaren Mickey är otroligt övertygande och deras kemi är felfri. De är båda riktigt sköna typer som känns genuina och aldrig påtvingade, kort sagt så är de två typer som jag gärna skulle hänga tillsammans med under ett annat scenario. De är varandras motsatser som i det långa loppet ändå kompletterar varandra. Ben gillar tvåsamheten medan Mickey ständigt letar efter en fast punkt och fler personer att dela sin vardag med och tack vare deras många olikheter så blir resultatet ofta jävligt roligt och träffsäkert. Det finns en rad smått fantastiska scener där sekvensen då Mickey tillfredsställer sig själv samtidigt som en kvinnlig zombie försöker ta sig in i bilen och inte allra minst filmens sista tjugo minuter hör till höjdpunkterna. The Battery är en lågbudgetrulle där bristen på pengar snarare är till filmens fördel. Dialogen är träffsäker och trovärdig och även fast det inte händer överdrivet mycket under filmens gång så är det hela tiden fruktansvärt bra. The Battery är inte indränkt i blod och våldsamma scenarion men en sak är emellertid säker och det är att The Battery ligger ruskigt nära ett toppbetyg. Utan att överdriva så är The Battery en av de bästa filmer, i alla kategorier, som jag har haft äran att få uppleva i år. Missa för guds skull inte detta guldkorn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar