onsdag 6 augusti 2014

Under the Dome (2013)
Invånarna i den lilla hålan Chester’s Mill var aldrig beredda på vad som skulle hända. En dag så bryter kaos ut när en gigantisk, osynlig kupol lägger sig över staden och avskärmar dem från resten av världen. Det dröjer inte länge förrän paniken sakta griper tag i de desperata invånarna och de vänder sig mot varandra. Alla bär de på mörka hemligheter som väntar på att offentliggöras. Är kupolen ett straff från Gud eller ett militäriskt experiment som gått fel… Eller är det någonting ännu värre?

”Maybe we’re being punished.”

Under the Dome bygger på Stephen Kings mastodontroman med samma namn. Boken, som är en av författarens längsta, innehåller inte ett enda överflödigt kapitel och är en otroligt spännande och händelserik historia – en riktig bladvändare, det är inte tv-serien. Vad fan hände? Hur kan man förvandla någonting så bra till något så här mediokert? Det är för mig helt obegripligt. Tv-serien är ett slag i ansiktet på författaren men då King själv är ganska involverad i produktionen så tycker han uppenbarligen att det är okej.

”The pink stars are falling. The pink stars are falling in lines.”

Stephen King sa till CBS att ”boken är min men serien är er”. Det skulle han aldrig ha gjort. Allt som var bra i Kings roman är som bortblåst. Karaktärerna som finns kvar har blivit anpassade för tv-soffan och de intressanta birollerna är borttagna och ersatta med totalt poänglösa klichéer vi har sett hundratals gånger tidigare. Borta är det burdusa språket och det grafiska våldet och kvar är en såpa-soppa som inte tillför mycket av intresse. Alla de scenarion och personligheter som fick mig att älska romanen har tv-bolaget valt att helt ta bort. De säger i extramaterialet att de älskar Kings bok men behandlar man den så här så vet de uppenbarligen inte vad de pratar om, har de ens läst den? Vad hände med Juniors skeva erotiska fascination för döden? Varför är inte Big Jim groteskt fet? Varför jobbade inte Barbie på syltan och var en hyvens kille som var bundis med militären? Varför är inte bokens mest intressanta karaktärer som vaktar en viss knarklya med och varför i helvete dyker en minikupol med ett svart ägg plötsligt upp i serien? Jag blir trött bara av att räkna upp bristerna i tv-serien. Ännu konstigare är att en ny säsong pågår i staterna. Jag köpte dvd-boxen i tron om att det skulle vara en miniserie som följde boken men icke sa nicke. Istället så har jag suttit igenom tretton fyrtiominuters avsnitt där jag inte ens blir serverad ett ordentligt slut utan måste genomlida åtminstone en säsong till för att få reda på hur snubbarna på CBS ska försöka rädda fiaskot. Under the Dome är en ultralight version av en förbaskat bra bok. Om man inte har läst boken så kanske man uppskattar serien mer men jag har svårt att se hur. Under the Dome är definitivt en av årets största besvikelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar