onsdag 13 augusti 2014

The Final Terror (1983)
En samling ungdomar åker tillsammans med några skogsvaktare för att campa ute i skogen ett par nätter men det blir inte riktigt som de hade tänkt sig. Lurandes bland träden finns någon som vill dem väldigt illa och en efter en försvinner frilufsarna i natten.

”Mill Creek’s real dangerous. You don’t want to take these kids out over there. Somebody might get hurt.”

The Final Terror är regissören Andrew Davis, som sedan gick vidare och regisserade biosuccéer som Under Siege och The Fugitive, andra långfilm. Den spelades in redan nittonhundraåttioett men lades på hyllan i två år innan den släpptes, tack vare att Daryl Hannah och Adrian Zmed hade blivit stora namn.

”There’s somebody here. There’s someone around. I smelled this smell. There was this smell. And there was these hands, these hands in my hair. I swear I’m not dreaming, I’m not dreaming there’s somebody!”

The Final Terror börjar som vilken slasherfilm som helst men förvandlas senare till en överlevnadsthriller i skogsmiljö, i stil med Deliverance. The Final Terror är emellertid en lightvariant av ovan nämnda film, med en yngre och inte alls lika intressant skara karaktärer i huvudrollerna. Det dyker upp en rad kända ansikten i tidiga roller och det är kul att se framförallt Daryl Hannah (som jag tyckte var blixtersnygg i min ungdom) och Joe Pantoliano (från Memento) i mindre men betydande roller. The Final Terror är en ofta ganska mörk film så den bör ses under nattens timmar för bästa möjliga upplevelse. Tur är då att Scream Factory ännu en gång har lyckats ge den suktande skräckfilmspubliken den bästa utgåvan som går att få tag på i nuläget i en snygg blu-ray/dvd combo pack. The Final Terror innehåller inget naket eller överdrivet våldsamma dödsfall och filmen skördar inte många offer, inledningssekvensen filmades efteråt just för att få ett högre antal dödsfall och locka en större publik. Filmen ser väldigt bra ut och det finns några tuffa scener med blodutgjutelse men det går lite väl lång tid mellan våldsamheterna och ibland känns det som filmen går på tomgång och finalen är över alldeles för fort. The Final Terror kunde ha blivit ett riktigt bra skräckfyllt vildmarksäventyr då den har alla förutsättningar så som en tacksam utspelningsplats och en lagom läskig mördare som stryker runt i skogen men istället landar betyget på ett svalt okej. The Final Terror är trots allt en trevlig liten film men ingenting särskilt. Den fungerar alldeles utmärkt som tidsfördriv men det finns bättre exempel i backwoodskräckgenren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar