fredag 31 oktober 2014

Among the Living (2014)
Sista dagen innan sommarlovet blir de tre ynglingarna Victor, Dan och Tom bestraffade med kvarsittning efter ett matkrig i kafeterian. Det ger de blanka fan i och bestämmer sig för att avsluta terminen med att skolka. De fördriver dagen med att tjuvröka och tutta på en lada innan de anländer till sin favoritlekplats, den övergivna filmstudion Blackwoods. Där hittar de en vettskrämd kvinna fastbunden i bagageluckan på en bärgad bil och de inser snabbt att de ligger riktigt risigt till. Livrädda flyr trion till sina respektive familjer men hemmets lugna vrå är allt annat än säker…

”Klarence, min son. Om de upptäcker att du finns så spärrar de in dig för att studera dig eller håna dig. Vi får återskapa vår familj. Vi får hitta ett hem. Vi får anpassa oss till det okända och försvinna…”

Den franska regissörsduon Alexandre Bustillo och Julien Maury är tillbaka med sin tredje långfilm Among the Living (Aux Yeux des Vivants). Jag hade inte en aning om att de ens var aktuella med en ny film förrän detta årets upplaga av Fantastisk Filmfestival i Lund. Tyvärr missade jag den då jobb kom i vägen men nu har Njutafilms äntligen släppt den på dvd och blu-ray. Det var länge sedan jag hade så grymt höga förväntningar på en film, kanske var det därför jag blev så besviken.

”Tre killar dog på en inspelning för cirka 13 år sedan. De ignorerade säkerhetsreglerna så de fick stänga ner. Det var många som blev arbetslösa. Nu kommer ungdomar hit för att röka, dricka öl och ha sex.”

Inside (À l'intérieur) är en briljant uppvisning i ultravåld och en av mina favoriter bland den nya vågen av extrema filmer från Frankrike. Den otroligt lyckade uppföljaren Livide är en ond vuxensaga som ser makalöst bra ut. Among the Living är alltså regissörernas tredje film och efter en sådan extremt lovande inledning på karriärerna är det svårt att inte förvänta sig storverk varje gång de kommer ut med en ny film. Among the Living inleds brutalt när en höggravid kvinna (samma kvinna som skrämde vettet ur en annan gravid kvinna i Inside) ledsnar på sin supande make och klubbar ner honom, knivhugger deras son, sätter kniven i magen och avslutar med att skära av sig halsen. Sedan tar ett ungdomsäventyr fart som kan ses som något av Frankrikes svar på Stephen Kings historier med ynglingar i huvudrollerna. Problemet är bara att Among the Living´s lovande kombination av ungdomsäventyr och slasherfilm inte är särskilt lyckat. Det kunde ha blivit hur bra som helst men filmen kommer liksom aldrig till skott. Den nedlagda inspelningsstudion är en bra utspelningsplats och när filmen sedan ändrar sceneri och flyttar in i de tre pojkarnas olika hem blir det stundtals riktigt spännande. Det största problemet med Among the Living är att i stort sett vartenda mord händer bortom kameran eller klipps tvärt av när det är dags för blodutgjutelse. En skräckfilm behöver inte drypa i våld bara för att jag ska gilla den fast i Among the Living är det så många missade möjligheter att jag till slut nästan blev förbannad. Among the Living är inte en dålig film men det är utan tvekan en av årets största besvikelser. Den innehåller några snygga och effektiva sekvenser och filmens sista tjugo minuter är intensiva men det är definitivt duons sämsta film. Om man går in med lägre förväntningar än jag så kanske man uppskattar Among the Living men förvänta dig bara inte en ny Inside eller Livide.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar