tisdag 21 oktober 2014

The Dead 2: India (2013)Någonting fruktansvärt sprider sig som en löpeld i Indien och förvandlar människorna till levande döda. När nyheten når den amerikanska ingenjören Nicholas släpper han allt för att ta sig till Mumbais slumkvarter för att återförenas med sin gravida flickvän Ishani. Det blir en farofylld resa genom Indiens ödemarker, där varje minut kan vara den sista…

”People are killing people everywhere. Cannibalism. It is totally fucked up.”

Howard och Jonathan Fords uppföljare till The Dead är en av de filmer jag har sett fram mot mest den senaste tiden. The Dead var en av de bästa zombiefilmer jag sett på väldigt länge och den kom som en frisk bris till genren som de senaste tiden inte har varit mycket att hänga i granen. Föregångaren utspelade sig i ett stekande hett Afrika och nu är det dags för Indiens befolkning att invaderas av den dödliga smittan.

”The soul is eternal, but these things... I see in their eyes there is no soul.”

The Dead 2: India berättar i stort sett samma historia som föregångaren fast med nya karaktärer i huvudrollerna och en ny utspelningsplats. Precis som ettan är The Dead 2 en riktigt snygg film med vackert foto och effektfulla miljöer. Regissörerna och manusförfattarna Ford lyckas med att skapa en klaustrofobisk känsla i öppna landskap och även fast vissa situationer är pinsamt idiotiska så levererar filmen flera svettiga sekvenser. De levande döda är även denna gång hotfulla varelser som rör sig långsamt (precis så som jag föredrar) men som i trängda utrymmen är precis lika farliga som den nya generationens speedade varianter. De bär fler likheter med Romeros zombiesar med sina huvuden på sned och nollställda ansiktsuttryck än de dreglande monstren som kom att dominera tv-skärmarna efter Boyles 28 Days Later under 2000-talet och här har regissörsduon valt att få ögonen att se ut som de självaste Nosferatu hypnotiserar sina offer med – bra jobbat! Våldet är av den gamla skolan där det datoriserade har lagts åt sidan och gamla hederliga make-up effekter visar att de sparkar skiten ur allt datorn kan prestera när det kommer till slafsiga specialeffekter. Joseph Millson (som är den enda med andra roller i sitt cv) fungerar bra i huvudrollen tillsammans med den föräldralösa pojken Javed som agerar guide. Resten av de inblandade är dock inte mycket att hurra för. Flickvännen Ishani och hennes pappa är trista figurer som beter sig trist och pratar om trista saker och deras tuggande om att hon inte ska vara tillsammans med en amerikanare blir fort enerverande. Nicholas och Javeds resa genom de dödsosande ödemarkerna är filmens stora tillgång och The Dead 2 känns ibland som en zombiefierad variant av mästerverket The Road. The Dead 2 är inte perfekt men det är en värdig uppföljare som är bättre än de flesta zombiefilmerna som har släppts de senaste åren. Gillar man inte ettan så är chansen stor att The Dead 2 inte heller kommer att vara till belåtelse men jag gillar den skarpt, även fast jag förmodligen har glömt den om några veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar