onsdag 8 oktober 2014

Critters 4 (1992)
De två sista äggen innehållandes de livsfarliga monstren Critters hämtas från jorden för att undgå förintelse och Charlie råkar av misstag följa med farkosten. År 2045 så svävar farkosten, med dess nerfrusna innehåll, fortfarande runt i rymden. När Charlie vaknar upp så befinner han sig på en rymdstation med en besättning som är helt ovetande om vilken terror som väntar dem…

”Better be something other than you in there.”

Critters 4 tar vid där trean slutar och i det fjärde och sista kapitlet befinner sig hårbollarna där de verkligen hör hemma, i rymden. Det är faktiskt inte så töntigt som det låter. Critters 4 är det mest ”allvarliga” bidraget i serien. I Critters 3 så kryllade det av rymdmonster men nu är de (nästan uteslutande) bara två, de sista exemplaren av sin utdöende art.

”They look nothing like a piranha. But they’re hungry like a piranha.”

Critters 4 spelades in samtidigt som trean men släpptes inte förrän året efter. Den alltid lika pålitliga Charlie (Don Keith Opper) dyker upp igen och är tillsammans med Ug (Terrence Mann) de enda som medverkat i seriens alla fyra filmer. Till sällskap får de denna gång den rutinerade Brad Dourif (som här tuggar tuggummi frenetiskt hela filmen igenom), Angela Bassett (visar rumpan i duschen), Eric DaRe (från Twin Peaks) och några andra snubbar. Om de tre första filmerna var starkt inspirerade av Gremlins så är Critters 4 seriens svar på Alien, filmen använder till och med en snarlik tagline som lyder: ”In space they love to hear you scream”. Det dröjer ovanligt länge innan critterserna dyker upp och när de väl gör det så försvinner de igen lika snabbt och visar sig inte igen förrän filmens sista tjugo minuter. Trots detta så är det ett intressant kapitel i serien där det actionspäckade blir utbytt mot thrillerspänning. Inte för att Critters 4 är en djup film på något vis men det är en fascinerande skapelse som trots bristen på hålligång aldrig blir långtråkig, även fast den är längst i serien med sina strax över nittio minuter. Critters 4 är helt klart den minst underhållande bland filmerna men det är en värdig avslutning. Jag är faktiskt lite förvånad över hur jämna de fyra filmerna är. Boxen finns lite varstans för en billig peng så om den inte redan finns i din filmsamling så är det hög tid att inkludera den!

Här kan ni läsa mina recensioner av de andra filmerna i serien:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar