tisdag 7 oktober 2014

Critters 3 (1991)
En husvagnssemestrande familj får punktering och stannar på en rastplats i närheten av Grovers Bend för att fixa problemet. Fripassagerare hoppar ombord och följer med familjen till storstan där ungarna ska spendera några dagar hos vänner i en fallfärdig lägenhetsbyggnad när pappan ska ge sig iväg för att jobba. Bygget lider nu inte längre av bara råttproblem utan en helt ny nivå av skadedjur har invaderat huset. De håriga rymdmonstren är tillbaka!

”They’re hungry. All they do is eat.”

Critters 3 är mest känd för att en ung Leonardo DiCaprio dyker upp i en av de större rollerna. Det var hans långfilmsdebut, här sjutton år gammal men han ser snarare ut som en tio-tolvåring. DiCaprio levererar inget anmärkningsvärt rollporträtt fast det är kul att se en av dagens mest populära skådespelare i en film han förmodligen helst vill glömma idag.

”Dad, they’re little animals just like the ones in the paper. They’ve got lots of sharp teeth. They’re nasty things, nasty things with sharp teeth. They’re things from other space. Dad, they’re aliens!”

Vi blir i Critters 3 introducerade för en ny sympatisk familj bestående av den ensamstående pappan Cliff och hans ungar Johnny och Annie. DiCaprio spelar Josh vars styvfarsa är lägenheternas elaka hyresvärd som gör allt i sin makt för att tvinga bort hyresgästerna så att han kan bygga en affär där istället. Det är ganska ovanligt att en film som är del tre i en serie inte innehåller en massa irriterande karaktärer. Det finns såklart några i Critters 3 men det är ingenting som stör. Denna gång så har omgivningarna förändrats och borta är den dammiga hålan Grovers Bend och istället utspelar sig den största delen av filmen i en sunkig kåk och det fungerar riktigt bra. Tittaren får en snabb repetition av de två första filmerna när de frisbee-lekande ungarna träffar på crittersjägaren Charlie på campingplatsen men sen är det fullt hålligång i lådan under resten av speltiden. Critters 3 innehåller inga spektakulära specialeffekter men den är fullproppad med attacker och lyckas hålla ångan uppe hela tiden utan att kännas utdragen. Visst är det många gånger tramsigt men det är kul tramsigt och det skojigaste bidraget i serien. Av dem som medverkat i de tidigare filmerna så är det bara Don Keith Opper som dyker upp igen (om man bortser från en kort sekvens där Ug hastigt i eftertexterna visar oss vad den fjärde filmen ska handla om) men de nya karaktärerna får mig att inte sakna alla de andra som dragit sina strån till filmserien. Jag gillade Critters 3 mer än vad jag trodde att jag skulle göra (min sambo tyckte att den var bäst av dem alla) och även fast den kanske inte är lika bra som de två första så fungerar Critters 3 som en alldeles förträfflig tidsdödare som jag gärna ser igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar