söndag 2 november 2014

Big Bad Wolves (2013)
Under en kurragömmalek försvinner en flicka. Hon hittas senare fastspänd vid en stol i skogen, utan huvud och med trosorna hängande vid anklarna. En barnamördare härjar i en israelisk stad och läraren Dror är polisens huvudmisstänkte. När bevisen inte räcker till tar snuten Miki lagen i egna händer men den döda flickans pappa Gidi hinner före och han skyr inga medel för att få Dror att erkänna…

”Han kidnappade flickor och proppade i dem godsaker. Men godsakerna innehöll sömnmedel, så flickorna föll i djup sömn. När de sov körde han in sin penis i vartenda hål på deras kroppar.”

Det senaste året har de båda israeliska regissörerna Navot Papushado och Aharon Keshales andra långfilm Big Bad Wolves poppat upp lite överallt, alla verkar älska den. Regissörernas första film, Rabies, var en positiv överraskning och jag har sedan dess varit nyfiken på vad de skulle hitta på härnäst. Big Bad Wolves gjorde mig inte besviken. Jag visste ingenting om filmens handling innan jag såg den, jag läste inte ens på dvd-fodralets baksida. Regissörsduon har med små medel lyckats skapa en tät och smart thriller med en lagom dos av becksvart humor. Med tanke på filmens tema så är det ganska våghalsat att inkludera humor men det fungerar väldigt bra och man sätter skrattet i halsen vid flera tillfällen och precis som i Rabies så är det komiska förbannat kul, utan att vara gapskrattig.  Utseendemässigt så är Big Bad Wolves ett snyggt hantverk och ser definitivt inte ut som en billig exploitationrulle som skapats i syftet att chockera. Det är en mörk historia som hanteras lite annorlunda än vad vi är vana vid och dilemmat rätt och fel dras till sin yttersta spets. Vad som skulle kunna vara vilken valfri hämndrulle som helst förvandlas till en smart och lågmäld thriller som får tittaren att tveka om vad som är rätt och fel ända tills de sista svettiga minuterna. Jag kan bara hålla med majoriteten av de imponerade filmtittarna, Big Bad Wolves är en förbannat bra rulle och definitivt en av förra årets bästa filmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar