tisdag 9 augusti 2011

Secuestrados aka Kidnapped (2010)En man vaknar upp i skogen med bakbundna händer och en plastpåse över huvudet. Han ragglar upp och försöker få luft. Vid en närliggande väg blir han påkörd och föraren hjälper honom av med plastpåsen. Mannen ber om att få låna förarens mobil och ringer hem till sin familj för att varna dem från att inte öppna dörren för någon utom polisen. Dottern svarar: - De är här, de har skjutit mamma.

Detta är de första 5 minuterna från filmen Secuestrados aka Kidnapped. Vad som följer är en berättelse som går i filmer som Funny Games, The Strangers och Ils fotspår. Tre maskerade män håller en familj på tre gisslan för att tömma dem på så mycket pengar som möjligt. Det ballar ut rejält ganska så snabbt. Ingenting nytt med andra ord men filmens regissör och manusförfattare Miguel Ángel Vivas, lyckas mycket bra med att skapa en realistisk mardröm, filmad i endast 12 scener i realtid. Många kommer säkert att bli besvikna på slutet, men jag tyckte att det var suveränt. Spanien visar åter igen var skåpet ska stå och tillsammans med Frankrike är Spanien det land som producerar bäst filmer just nu.

Efter att filmens eftertexter rullat färdigt inser jag hur sårbar man egentligen är och att det händer saker som dessa runt om i världen oftare än man tror.
Jag tycker om denna typ av film för att det är en av de få genrerna som skrämmer mig idag just för att det känns så trovärdigt. Det kan hända och det händer. Hur reagerar man själv i en situation som denna, när de man älskar mest är hotade till livet och du står helt handfallen? Det är svåra frågor som inte har några enkla svar. Det är omöjligt att veta hur man skulle reagera. Det är bara att be till en högre makt att det inte kommer att hända dig och din familj.


2 kommentarer: