tisdag 20 september 2011

Atrocious (2010)Ok, då var det dags för ytterligare en film med ”hittat arkivmaterial” som polisen av någon konstig anledning låtit ett filmteam klippa ihop till en skräckfilm.

Cristian och hans syster July firar påsk med sina föräldrar och sin lillebror José i deras stora hus på landet. Det har stått tomt i tio år. Utanför familjens hus ligger en gigantisk labyrint i Garrafskogen. Eftersom ungdomarna tycker om att filma så passar de på att göra en dokumentärfilm av vandringssägnen om flickan Melinda som försvann i Garrafskogen för 70 år sedan. Enligt sägnen hjälper hon de som vandrat vilse, ut från skogen igen. Det finns dock olika varianter på sägnen, vissa mer skrämmande än andra…

Som vanligt händer det inte särskilt mycket under filmens första del och sen är det skrik och springande med kameran inställd på night vision. Det är ett uttjatat koncept men spanska Atrocious fungerar bättre än de flesta andra ”skakiga handkameror filmer” som har cirkulerat de senaste åren. Atrocious lyckas tack vare filmens omgivningar. Labyrintens otäcka miljö och tanken på att gå runt i cirklar utan att hitta ut, samtidigt som någonting vill mig väldigt, väldigt illa är effektiv lågbudgetteknik. Filmen tar fart ordentligt de sista 20 minuterna och blir riktigt spännande. Atrocious skulle ha tjänat på att klippas ner åtminstone femton minuter då det under filmens första del händer på tok för lite att hålla intresset uppe. Bortsett från detta är Atrocious mycket bättre än jag hade förväntat mig och det ska bli intressant att se vad regissören och manusförfattaren Fernando Barreda Luna gör härnäst. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar