söndag 30 oktober 2011

I Sopravvissuti Della Città Morta aka The Ark of the Sun God (1984)


Tjuven Rick Spear (David Warbeck från världens bästa zombiefilm, The Beyond) anländer till Istanbul med sin flickvän. Han möter upp lokalbon Mohammed som är en hejare på att fixa grejer och vet var man kan dricka goda drinkar och dansa till dålig discomusik. Vi får snart reda på att anledningen till att Rick är i Istanbul är för att en viss Lord Dean har ett jobb till honom. Rick blir erbjuden 25 000 pund för att hitta en spira som finns gömd i solgudens tempel. Det är dock inte helt enkelt då spiran finns bakom en dörr gjord av rent guld, dessutom är han inte den enda som är ute efter den. En fanatisk kult som tillber demonguden Gilgamesh är honom tätt i hälarna.

”No, not the rum! I’m afraid that’s where the drug is.
 You have any idéa who might have done it?
 Hmm, alcoholics anonymous! No I have no idéa.”

I Sopravvissuti Della Città Morta, eller The Ark of the Sun God som är dess engelska titel, är en italiensk/turkisk samproduktion. Det är en Indiana Jones rippoff och inte en särskilt bra sådan. David Warbeck har mer gemensamt med Roger Moore’s porträtt av James Bond än med arkeologen Indiana Jones. David Warbeck är också filmens enda behållning och hans sätt att prata till sin flickvän, eller Pussycat som han envisas att kalla henne, är humor helt i min smak.
Jag älskar denna typ av filmäventyr men detta är mer en familjefilm för familjer som gillar att titta på smörja. Det är mycket snack och lite verkstad. Filmen saknar helt glöden som finns i Steven Spielberg’s Raiders of the Lost Ark och miljöerna är långt ifrån lika exotiska. Nej, skippa detta och se trailern istället, det räcker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar