måndag 24 oktober 2011

Vertige (2009)


Två par och ett femte hjul bilar genom Kroatien för att bergsklättra i Balkanbergen. När de når sin destination är leden avstängd. Självklart så struntar våra nya bekantskaper i detta och börjar i sakta mak att göra allt för att nå sitt mål. Då hälften av sällskapet är sådär på att klättra blir det inte världens smidigaste semesteräventyr. Panik uppstår när en bro rasar samman och möjligheterna att ta sig ner helskinnade elimineras. Det visar sig att detta inte är ledens enda skavank och att det fanns en anledning till att den är avstängd för allmänheten. Som om inte detta vore nog med bekymmer är bergets topp fylld med fällor, gillrade av en ondsint bergsbo med kass kroppshygien.

Skräckfilmer som kommer från Frankrike är oftast säkra kort, med få undantag. Vertige är inget undantag och är vid flera tillfällen en riktig nagelbitare, särskilt filmens första parti. De första 45 minuterna består mest av bergsklättring och fungerar väldigt bra som en spännande överlevnadsthriller. Andra delen blir något av en blandning av The Hills Have Eyes och Wrong Turn, fast inte alls lika absurd och överdriven. Det är en blandning som fungerar överraskande bra och jag finner mig själv vid flera tillfällen kippa efter andan. Det enda som egentligen drar ner filmen är Loïc, Chloés irriterande pojkvän. Han beter sig som en barnrumpa och ynkrygg med uppenbar höjdskräck. Frågan är vad Chloé överhuvudtaget ser i honom och varför han följde med på resan från första början. Bortser man från detta är Vertige riktigt bra.
Filmen bygger upp en stabil stämning ända från början och tjänar mycket på att inte visa förövaren alltför tidigt. När han väl visualiseras är det heller ingen besvikelse. Vertige är inte särskilt originell men fan så underhållande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar