fredag 21 oktober 2011

China Lake (1983)


Efter Charles Napier’s bortgång tidigare denna månad kände jag att jag ville se någonting med honom. Mitt val föll inte på Rambo: First Blood II eller The Blues Brothers utan på kortfilmen China Lake. China Lake blev sju år senare en TV-Film vid namn The China Lake Murders, dock utan Napier.

Dylan's gamla trummis Mickey Jones och William Sanderson


Charles Napier spelar här polisen Donnelly som på sin årliga semester åker runt i ökenområdena utanför Los Angeles, iklädd polisuniform och pilotbrillor. Under sin semester är han sannerligen ingen hederlig polis utan en psykopat som stannar folk helt utan anledning. Hans metoder är minst sagt tvivelaktiga. När han sitter på ett café och ser två cementarbetare (Mickey Jones och William Sanderson) äta frukost, börjar han störa sig på dem och fantiserar om hur han misshandlar en av dem. Hans fantasier blir snart verklighet.

Redan i förtexten vet vi att något illa kommer att ske. Det spelas bambambam musik på hög volym och filmens svarta bakgrund fylls med blodröda bokstäver. Charles Napier är som klippt och skuren i rollen som psykopatisk polis. Filmen är inte särskilt otäck men historien är intressant. Ökenlandskapet är enastående och filmen är sprängfylld med atmosfär. China Lake är skriven och regisserad av Robert Harmon som bara tre år senare gav oss sin långfilmsdebut med The Hitcher, en av 1980-talets bästa skräckfilmer. Många paralleller kan dras mellan dessa två filmer och det var intressant att se hur hans karriär som regissör började. Att den på senare år mest består av filmer producerade för TV är lite synd då hans tidiga alster verkligen visar potential för fler storverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar