måndag 10 oktober 2011

Willie Nile live @ S:t Gertrud, Malmö 8/10 2011Wille Nile är älskad och beundrad av artister som Bruce Springsteen och Lou Reed, vilket inte är svårt att förstå. Han är en rockpoet med fingertoppskänsla när det kommer till att skapa melodier som stannar kvar i huvudet. Han har passerat 60 år men ser åtminstone 10 år yngre ut. Willie är ödmjuk som få inom samma bransch och vill vara på scenen och underhålla lika mycket som publiken vill vara där för att uppleva det.

S:t Gertrud i Malmö hade i torsdags äran att få Willie Nile på besök. Han var så pass populär att biljetterna sålde slut inom loppet av 90 minuter. Jag har aldrig sett ett så fullsatt S:t Gertrud tidigare och det var väl inte helt otippat att en extrakonsert blev insatt efter ett starkt påtryck från hans svenska fans. Lördagens spelning var inte lika fullsatt som torsdagens men nära på. The Dimestore Junkies som spelat med honom på hans Sverigeturné värmde upp publiken med några egenskrivna låtar innan Willie Nile själv klev upp på scenen. Han inledde konserten med låten Run från hans 2009 album House of a Thousand Guitars och sedan var det inget stopp på honom. Han gav oss hyllningen On the Road to Calvary, skriven till sin avlidna vän Jeff Buckley. Förutom sina smittande popmelodier i tex allsångsfavoriten One Guitar blandade han allvar och lekfullhet i en perfekt kombination. I Cell Phones Ringing (in the Pockets of the Dead) visar han sitt medlidande efter terrorattackerna i Madrid 2004 för att i nästa stund be bandet att spela signaturmelodin till sin favoritserie Peter Gunn. Detta gör konserten rakt igenom mycket stabil och det är omöjligt att inte tycka om denna sympatiska man från New York. The Dimestore Junkies visar sig från sin absolut bästa sida när de drar igång låten Hard Times In America. För den som väntar på nytt material från Willie gav han oss också den sprillans nya American Ride, en reseskildring genom USA, lika detaljerad som om man såg det med egna ögon. Så, vad finns det då mer att vilja ha från denne fantastiska artist? Svaret är ingenting för han gav oss verkligen allt han hade och mer därtill. Spelningen var uppskattad från båda håll då Willie lovade att besöka Malmö igen nästa sommar för fler spelningar på St. Gertrud. Jag kommer definitivt att vara där och om du nu missade att se honom eller har ett intresse för riktigt bra musik överhuvudtaget bör du hålla ögon och öron öppna. Willie Nile är en av dagens bästa låtskrivare och det är fy och skam att han inte fått mer uppmärksamhet inom musiken idag. 
Jag och Willie Nile

Här kan ni lyssna på hans fantastiska Lonesome Dark-Eyed Beauty:

1 kommentar:

  1. Kan bara hålla med dig! Det var en helt magisk kväll och jag ska definitv tillbaka om det blir fler chanser med Willie Nile!!!

    SvaraRadera