onsdag 10 juli 2013

Pieces (1982)
Någonstans i Boston nittonhundrafyrtiotvå lägger tioåriga Timmy ett pornografiskt pussel och när modern kommer på honom blir hon ursinnig. Det blir även Timmy och hugger brutalt ihjäl henne med en yxa och avslutar våldsdådet med att såga av henne huvudet och gömma sig i garderoben när polisen anländer. Timmy utbrister gråtandes att det var en stor man som gjorde det fasansfulla och polisen placerar pojken hos sin faster då fadern gått bort i kriget. Vi förflyttar oss fyrtio år fram i tiden. En mördare (Timmy såklart!) i svart mundering hackar sönder vackra kvinnliga studenterna på ett universitet med en motorsåg. Kroppsdelarna som saknas på offren varierar men de fyller alla samma funktion – att skapa ett mänskligt pussel.

”The most beautiful thing in the world is smoking pot and fucking on a waterbed, at the same time.”

Det var väldigt länge sedan jag såg Pieces för första och enda gången. Utgåvan jag hade var en asiatisk oklippt vhs-kopia med taskig bild och alla könsorgan bortsuddade. Jag minns att jag gillade filmen skarpt och blev lite paff över hur brutal den var. När det har gått länge sedan man sett en film blir man i regel lite skeptisk men Pieces är precis så underhållande som jag minns den, dessutom är dubbeldvd-utgåvan från Grindhouse Releasing förbaskat bra och fullproppad med bonusmaterial.

”He cut her in two while she was still alive. Do you realize how much that girl must have suffered?”

Pieces har en av de bästa taglines någonsin. Omslaget stoltserar med ”You don’t have to go to Texas for a chainsaw massacre!” följt av “It’s exactly what you think it is!”. Det är väldigt träffande då filmen är precis vad man föreställt sig - en galen mördare springer runt och sågar av unga kvinnors kroppsdelar. Historien är kanske inte den smartaste och alla involverade beter sig mer idiotiskt än den andra. Mördaren glider runt i full mundering bland studenterna utan att någon höjer på ögonbrynen och polisen är dummare än höns. Det smartaste kommissarie Bracken (Christopher George från toppenfilmer som City of the Living Dead och Grizzly)) kläcker ur sig är ”The killer is someone that is either on or near the campus!” och ungefär där ligger intelligensen på dialogen. Det är ju just detta som gör Pieces så otroligt underhållande. Utöver den tramsiga dialogen levererar filmen massvis av snusk, hinkvis med blod och avsågade kroppsdelar och en slutscen som inte är av denna värld. Mordsekvenserna är riktigt bra och ultravåldsamma, de dyker dessutom upp titt som tätt. Om man vill leta efter missar finns här en del, mest märkbart under mordet i den populära vattensängen där kniven böjer sig innan den penetrerar en kvinnas huvud i sann Fulci anda. Dessutom får vi mitt i all galenskap ta del av en helt jävla crazy scen där en kung fu lärare attackerar en stackars tös för att sedan komma med en lam ursäkt och kila vidare.

För regin står den spanska regissören Juan Piquer Simón som även ligger bakom mördarsnigelfilmen Slugs och undervattensskräckisen The Rift. Pieces är en film som levererar allt man kan önska sig av genren och lite till och den är fullt medveten om vad den vill ge åskådaren och försöker inte göra sig smartare än vad den är. Musiken är riktigt bra och kunde i ena stunden vara tagen ur en porrfilm för att i nästa vara riktigt stämningsfull. Pieces är fantastisk och det rasande tempot håller ända fram till det makalösa slutet. Pieces är en av åttiotalets mest underhållande slasherfilmer och den tåls att se flera gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar