fredag 19 juli 2013

Rolling Thunder (1977)
Det kunde inte vara mer tydligt var ”hem” är för major Charles Rane och hans män. En smörsångare (Denny Brooks) sjunger ”San Antonio its really good to see you it’s been a while but you’ve been on my mind”, samtidigt som stadens invånare står förväntansfullt med banderoller för att hälsa krigshjälten och hans soldater välkomna hem. Mycket har dock förändrats på hemmaplan under de sju år Charles varit borta. Hans fru har inlett ett förhållande med en av stadens poliser och vill ta ut skilsmässa och deras åttaåriga son kommer inte ihåg sin far. Charles plågas av fruktansvärda minnen från sin tid i ett vietnamesiskt fångläger och har svårt att anpassa sig till sitt liv hemma i Texas. Staden vill tacka sin nyanlända hjälte och ger honom en sprillans ny bil och en silverdollar för varje dag som han var iväg, samt en för god tur. God tur är dock någonting som inte följer med hans mindre förmögenhet. Fyra slödder, som sett ceremonin på tv, bryter sig in i familjens hem och kräver att få ta del av pengarna. När Charles vägrar berätta var silvermynten finns kör tjuvarna ner hans hand i avfallskvarnen och under tumultet dyker frun och sonen upp. Sonen visar var pengarna finns för att rädda sin fars liv men det är redan för sent. Pojken och frun skjuts till döds och Charles vaknar upp på sjukhuset med en krok till högerhand. Polisen har inga spår efter förövarna och Charles bestämmer sig för att ta lagen i sina egna händer…

”I remember that song from when I was alive.”

Vissa filmer vet man redan i förväg att man kommer att tycka väldigt mycket om. Anledningarna må vara luddiga men känslan infinner sig ibland, som med Rolling Thunder. Det är en i raden av filmer jag läst om då och då under en längre tid men det var inte förrän nyligen som den fick ett välförtjänt dvd och bluray släpp. På pappret ser det ut som ännu en variant på Death Wish temat men även fast likheterna finns är Rolling Thunder långt från en av alla b-films kopior som följde i Death Wish kölvatten. Rolling Thunder är ett drama om en man som gett sitt liv för fosterlandet i Vietnamkriget och som kommer hem och förlorar allt. Det är en karaktärsstudie om krigets fasor och vad som försiggår inuti de som kommer hem, samtidigt som det är en gammal hederlig hämndrulle.

” I'm gonna kill a bunch of people.”

Året efter Paul Schrader skrev manuset till den klassiska Taxi Driver skrev han den inte lika välkända Rolling Thunder. Även fast Schrader inte blev helt nöjd med slutproduktionen då hans vision blev något förvrängd av filmbolaget är Rolling Thunder ett riktigt guldfynd. Det är en otroligt välskriven historia med en fantastisk dialog som hela tiden snuddar vid att bli cheesy men lyckas att aldrig gå över gränsen. Skådespeleriet håller toppklass och William Devane är riktigt bra, jag tror aldrig jag har sett honom bättre. Hela hans karaktär inger ett lugn som borde vara den direkta motsatsen. Under emotionella stunder som när hans fru avslöjar sin affär med polismannen eller när Charles berättar för sin vän John att han hittat männen som mördat hans son (frun nämner han aldrig) förlorar han aldrig lugnet men ändå säger hans ansiktsuttryck mer än tusen ord. Han porträtterar en trasig själ som utåt sett verkar vara i toppform men som lider på insidan och slutligen inte har någonting att förlora. Tommy Lee Jones dyker upp i en tidig roll som Charles vän John och även fast han inte tar mycket plats visar han tydliga bevis på sina talanger. Linda Haynes som spelar Charles groupie (vilket hon beskriver sig som) Linda är charmig till tusen och det är lite synd att hon tidigt avslutade sin skådespelarkarriär för att istället fokusera på att arbeta inom rättsväsendet. Jag ville inte att Rolling Thunder skulle ta slut. Det är en av de bästa filmer jag sett på väldigt länge och en film som fler människor borde känna till. Quentin Tarantino döpte sitt distributionsbolag som släppte b-filmer och bortglömda klassiker efter Rolling Thunder men tyvärr gick bolaget under på grund av dålig försäljning och filmen han döpte sitt bolag efter blev aldrig släppt. Nu finns Rolling Thunder tack och lov till försäljning och för alla er som kanske ännu inte fått ta del av detta stycke filmhistoria gör bäst i att surfa in på närmaste internetbutik och lägga vantarna på ett exemplar. Rolling Thunder är ett mästerverk!

1 kommentar:

  1. Good review! William Devane at his best. Classic 70s action.

    Now Devane shills for gold on TV...."Hi, I'm William Devane. My father told me to buy land and i did...i've done very well. Now it's time to buy gold..."

    SvaraRadera