tisdag 23 juli 2013

Timecrimes (2007)
Hector får konstiga samtal och ser en mystisk filur smyga runt i den omgivande skogen. När hans fru Clara åker för att handla passar han på att kika lite till i sin kikare och får då se en vacker kvinna som blottar sina bröst. Fluktare som han är beger sig Hector efter kvinnan, bara för att hitta hennes nakna kropp i skogen och kort därefter sätter någon med ansiktet inlindat i ett rosafärgat bandage ett vasst föremål i hans arm. Förskräckt flyr Hector därifrån och bryter sig in i ett närliggande hus som är fyllt av konstiga mojänger. En röst strömmar ur en walkie-talkie, en röst som verkar veta exakt vad som händer och vem den mystiska mannen i det rosa bandaget är. Rösten och Hector möts slutligen upp och hans räddare i nöden hjälper Hector att gömma sig i en vattenfylld behållare. När Hector vaknar upp igen är ingenting sig likt…

”Maskinen löser inga problem, den skapar dem.”

Det var någonstans här som jag började få upp ögonen för den nya vågen av spanska skräckfilmer. Nu är ju inte Timecrimes (eller Los Cronocrímenes, som är den spanska originaltiteln) en renodlad skräckfilm, men elementen finns där. Jag kom ihåg att jag blev helt tagen av filmens historia och jag satt som på nålar när den bisarra tidsresan utspelade sig. Det är det längesedan jag såg Timecrimes senast men den har funnits i mitt bakhuvud sedan dess.

Timecrimes är en otroligt välskriven och fascinerande historia som kör på ett välkänt tema men skruvar till det rejält utan att röra till det alltför mycket. Visst finns det en och annan lös tråd men det adderar enbart mer mystik till mysteriet. Filmen innehåller väldigt få karaktärer och utspelar sig på en begränsad yta och då krävs det en bra historia för att hålla intresset uppe från början till slut. Det har Timecrimes inga problem med och den är precis lika bra nu som den var då jag såg den senast. Den stämningshöjande musiken drar sitt strå till stacken för att skapa en tät thriller och jag är beredd att hävda att Timecrimes är en av de bästa thrillers som kommit ut under de senaste tio åren. Gör dig själv en tjänst och läs ingenting om filmen i förväg (förutom det jag har skrivit förstås) utan bara se den. Ju mindre du vet om filmen, desto bättre. Det enda du behöver veta är att Timecrimes är en förbaskat bra rulle. Luta dig tillbaka i soffan och förbered dig för en sjuhelvetes resa!

4 kommentarer:

 1. Timecrimes is awesome. It's actually quite a while since I saw it myself so maybe i should find it again. Thanks for the reminder!

  SvaraRadera
 2. Hyfsat bisarr film, kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker den är bra eller dålig...

  SvaraRadera
 3. Den är varken eller - den är skitbra!

  SvaraRadera
 4. It's as good now or maybe even better! Thanks for reading my blog!

  SvaraRadera