torsdag 24 april 2014

The Stuff (1985)
En mystisk korsning mellan glass och yoghurt som legat i dvala under marken upptäcks av några äldre herrar och börjar säljas under namnet The Stuff. Det amerikanska folket förtrollas av den utsökta desserten och kan inte få nog av det. Konkurrenterna är förbryllade och vill också få ta del av kakan genom att ta reda på den hemliga ingrediensen. Den målinriktade före detta FBI-agenten Moe börjar undersöka saken närmare och inser snart att The Stuff är allt annat än smarriga läckerheter. Den vita sörjan tar över det amerikanska folkets kroppar i en rasande fart och förvandlar dem till aggressiva monster som ogillar alla som inte gillar The Stuff.

”Well, I’ll be damned. Whatever that could be, it’s mighty good!”

Larry Cohens The Stuff (som fått den fantastiska svenska översättningen Mördande Dessert) slösar inte bort någon dyrbar tid genom att servera filmtittaren en invecklad bakgrundshistoria utan drar igång bums med att introducera den smarriga desserten. Det är fullt drag filmen igenom och det är svårt att inte charmas av historien om masskonsumtion, paranoia och livsfarligt beroendeframkallande sötsaker från jordens innandöme.

”Are you eating it or is it eating you?”

En bisarr stämning följer genom hela The Stuff och filmen är påtagligt inspirerad av femtiotalsklassikerna The Blob och Invasion of the Body Snatchers, hela tiden med glimten i ögat. Balansgången mellan skräck, äventyr och komedi är perfekt och det blir aldrig tramsigt och flamsigt, trots filmens tema. Den karatesparkande och judohuggssvingande Chocolate Chip Charlie är en dödsskön figur som gärna kunde få ha varit med mer i filmen. Michael Moriarty som spelar Moe är perfekt i huvudrollen och hans torra humor och sparsamma mimik fungerar alldeles utmärkt som motpol till den uppstimmade pojken Jason som anar ugglor i mossen när hans familj börjar bete sig mysko efter för mycket smaskande av The Stuff. Larry Cohen har skrivit och regisserat många höjdarfilmer och The Stuff är en av hans bästa. Arrow Videos sprillans nya släpp av filmen är ett måste i filmhyllan och som vanligt har bolaget gjort ett strålande jobb både när det kommer till filmen i sig och extramaterialet. The Stuff är en otroligt underhållande rulle som aldrig får mig att förlora intresset och det är besynnerligt att det aldrig kom en uppföljare. Skulle jag ha skrivit recensionen på engelska skulle jag kort och enkelt ha summerat filmen: Great Stuff!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar