onsdag 9 april 2014

Vigilante (1983)
Polisen räcker inte längre till och när det allt mer brutala gatuvåldet eskalerar får några invånare till slut nog och startar ett medborgargarde för att rensa upp på gatorna i New York. Bilmekanikern Eddies fru Vickie går emellan ett bråk på en bensinstation men det slutar illa och slöddren söker upp henne i hemmet och hon knivhuggs svårt och sonen Scott dödas brutalt. När mördaren släpps fri och domstolen dömer Eddie till trettio dagars fängelse efter det att han brusat upp i rätten rasar Eddies liv samman. Förblindad av hat ansluter sig Eddie till medborgargardet för att hämnas.

“Hey, I don't know about you guys, but me, I've had it up to here.”

Vigilante är en typisk William Lustig film där allt är skitigt, dystert och våldsamt och regissören glorifierar inte precis New York med omnejd. Det är rakt på sak och redan under de första minuterna vet vi vad vi har att vänta oss när Fred Williamson lockar anhängare till sitt medborgargarde. Det är en stenhård och skoningslös rulle, inget snack om saken, och filmens mörka soundtrack som ibland drar åt skräckfilmshållet är otroligt passande. Fred Williamson (i supertajta jeans) som obligatorisk tuffing och Robert Forster som sörjande och uppgiven make och far är klockrena i de största rollerna och Joe Spinell är sliskigt underbar i rollen som den smutsiga advokaten Eisenberg.

“This gun is my judge, my jury and my executioner!”

Det händer en massa saker hela tiden men det är inte förrän under den sista halvtimmen som storyn knyter samman med inledningen när Eddie kommer ut från fängelset för att hämnas. Historien är tunn som korvspad men det kompenseras med mängder av action där pistolskotten får elakingarna att flyga flera meter i luften och lämnar sargade kroppar efter sig. När det har gått en timme utan att man har tittat på klockan en enda gång så vet man att man tittar på en underhållande film och Vigilante är just en sådan. Det är en cool tidsdödare som håller intresset uppe under de knappa nittio minuterna och Vigilante levererar tillräckligt med våldsamheter och action för att stilla törsten hos de flesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar