lördag 14 juni 2014

Excision (2012)
Pauline är inte som alla andra tonåringar. Hon är en udda figur som gör sitt yttersta för att inte passa in, varken hemma eller tillsammans med sina skolkamrater. På hemmaplan lever hennes föräldrar i ett kärlekslöst förhållande och hennes lillasyster lider av en problematisk lungsjukdom som fått Pauline att sjunka in i böcker om kroppens anatomi. På nätterna drömmer hon sexuellt laddade drömmar, fyllda med blod och smärta och hennes fascination för det morbida och obscena eskalerar allt mer. 

”Can you contract an STD from having sex with a dead person?”

Excision bygger på regissören Richard Bates Jrs kortfilm med samma namn och detta är hans långfilmsdebut, en otroligt imponerande sådan. Filmens huvudperson Pauline är en svårdefinierbar figur som är både distanserad och kontaktsökande. Ingen tycker om henne, förutom hennes lillasyster och till och med hennes mamma utbrister halvvägs in i filmen att det är omöjligt att älska henne. Pauline hänförs av blod, både i vaket och sovande tillstånd och driver allt till sin yttersta spets, allra mest tydligt i filmens strålande final. Hennes tonårsrevolt går verkligen inte av för hackor! AnnaLynne McCord är fantastisk i huvudrollen och även fast hon gör det väldigt enkelt för tittaren att hata henne kan man samtidigt inte låta bli att känna för henne. Bates Jr har tagit temat på ungdomars funderingar kring livet och kruxet med att sakta men säkert kliva in i vuxenlivet till en helt ny nivå och jag kan inte annat än att bli överraskad på bästa tänkbara sätt.

“I'm ready to lose my virginity. It's a common misconception that having intercourse during menstruation is unhealthy. When I lose my virginity, I want to be on my period.”

Excision är fullproppad med kända ansikten från tv-serier, allt från Twin Peaks till Modern Family. Gamla rävar som John Waters och Malcolm McDowell gör som vanligt bra ifrån sig men den som imponerar mest (med undantag för McCord) är trots allt den före detta porrstjärnan Traci Lords som briljerar i varenda scen som den frustrerande mamman. Det är fel att kalla Excision för en skräckfilm (eller tja, en förälders värsta mardröm måste det ju ändå falla under) för det är det inte, även fast den innehåller en massa blodsdrypande sekvenser. Det är ett väldigt mörkt drama som är fylld av kolsvart humor och morbida utspel. Inte sedan australiensiska The Loved Ones har jag sett en så bra och annorlunda high school-film. Varmt rekommenderad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar