torsdag 5 juni 2014

Trucks (1997)
Plötsligt börjar maskinerna i det lilla samhället Lunar, i närheten av Area 51, att bete sig märkligt. Hope, som flyttat hem till sin barndomsstad igen livnär sig på att köra runt nyfikna turister som vill vandra i utomjordingars och den förljugna regeringens fotspår. Hennes utflykt blir dock avbruten när lastbilar i alla tänkbara storlekar och utseende löper amok…

”Who is driving that truck?!”

Trucks kan ses som antingen en nyinspelning av Maximum Overdrive eller en ny tagning på Stephen Kings kortnovell, eller både och. Jag gillar allt som har med King att göra och även fast de till synes oändliga filmatiseringarna av hans verk skiftar rejält i kvalité har jag svårt att hålla mig borta. Det är klart som korvspad att Trucks är en b-film, inget snack om saken men filmens absurda scenario gör det svårt att inte bli åtminstone lite knäsvag.

”Trucks don’t drive by themselves.”

Trucks är på sina ställen en ganska brutal skapelse, för att vara gjord för tv men inte ens det gör filmen till någon höjdare. Förlagan och Maximum Overdrive är mycket bättre men historien i sig tåls ändå att berättas några gånger. Tyvärr är dock Trucks en ganska trist film, man saknar AC/DCs musik och Emilio Estevez. Karaktärerna är ointressanta och de saggiga skådespelarna som levererar urblåst dialog (men å andra sidan, vad kan man förvänta sig av en film om förarlösa ondskefulla lastbilar) gör inte saken bättre. Ibland kan flippade scenarios och dum dialog göra en film till någonting bättre än vad det egentligen är men det är sällan som Trucks ens lyckas på det planet. Jag kommer inte ihåg korthistorien i detalj men denna gång lägger filmen alldeles för mycket fokus på mystiken kring Area 51 och kemiskt avfall som tros ligga bakom tokigheterna och inte ens det utvecklas till någonting konstruktivt. När det väl är dags för lite lastbilsaction blir det aldrig särskilt spännande, med undantag för två sekvenser. Leksaksbilen som tar livet av brevbäraren och säkerhetsdräkten som blåser upp sig själv och yxmördar två stackare, är strålande avkoppling för en trött hjärna. Bortser man från dessa två incidenter så är dödsfallen inte särskilt tillfredsställande. Trucks är inte en bra film. Den är varken spännande eller skrämmande men den fyllde i alla fall sin funktion - att döda nittio minuter av mitt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar