fredag 13 juni 2014

Friday the 13th: A New Beginning (1985)
Tommy Jarvis plågas fortfarande av sina fruktansvärda upplevelser från när han stod öga mot öga med den machetesvingande mördaren Jason Voorhees. Det har gått så långt att han hamnat på hispan och när medicinerna inte längre hjälper skickas han till Pinehurst Center för Ungdomsutveckling för att bearbeta sitt trauma tillsammans med andra ungdomar i liknande situationer. Efter ett brutalt yxmord på rehabiliteringscentret börjar skumma saker att hända och alla tecken pekar på att galningen i hockeymask är tillbaka…

”Severe trauma at age 12. Brutal self-defence murder of a psychopatic killer.”

Det är fredagen den 13e igen och vad vore väl dagen om man inte såg åtminstone en del i filmserien? Jag inledde såklart dygnet med att se en av dem och valet föll denna gång på den femte delen, Friday the 13th: A New Beginning. Jag har sett de flesta delarna i serien så många gånger genom åren att jag har slutat räkna men Friday the 13th: A New Beginning har tidigare alltid varit en favorit. Såhär i efterhand tycker jag nog inte likadant längre.

“Jason Voorhees? You're outta your fucking mind. You've been out in the sun too long. Jason Voorhees is dead! His body was cremated. He's nothing but a handful of ash.”

Friday the 13th: The Final Chapter var tänkt att bli spiken i kistan för filmserien men så blev det ju inte och ett nytt kapitel tog vid då filmbolaget kände på sig att de kunde tjäna lite mer stålar på franchisen. Till er som inte sett den femte delen (finns ni?!) kan sluta läsa här då spoilers kommer att dyka upp lite varstans. Friday the 13th: A New Beginning är den enda filmen i serien där Jason inte medverkar, inte den riktiga i alla fall och det verkar ha retat upp en massa älskare av filmerna. Varför förstår jag inte riktigt då det är en renodlad Jason-film, om man bortser från den lilla detaljen i slutet, (vilken jag faktiskt inte tycker är en helt tokig idé). Friday the 13th: A New Beginning har fått oförtjänt mycket dålig kritik och fans av serien verkar vara eniga om att detta är en av de sämsta delarna i serien på grund av avsaknandet av den riktiga Jason. Jag kan hålla med om att det inte är en av de bästa filmerna men vad spelar det egentligen för roll att det är en annan snubbe som spökar ut sig till massmördaren? Fram till slutet så är det ju som vilken Friday the 13th-rulle som helst.

”We found them in Hubbard’s woods screwing their heads off.”

Inledningen är maffig där Corey Feldman repriserar sin roll som Tommy som besöker Jasons grav för att lägga det hela bakom sig och det är lite synd att den unge mannen var upptagen med The Goonies och inte kunde löpa linan ut i resten av filmen. Istället blir vi introducerade för en äldre och surmulen Tommy som inte tillför särskilt mycket till historien. Däremot finns det en hel del andra småkul och skruvade karaktärer som gör det hela lite roligare. Orädda Reggie och hans tuffa brorsa Demon, bondlurkarna som inte gillar sina ostabila grannar, godisgrisen Joey, den robotdansande Violet som spelar freestyle med fräck musik och läckerbiten Lana som knappt hinner visa brösten innan hon stryker med, är alla kul inslag i den femte delen om den otursföljda fredagen. Det känns som om filmskaparna ville berätta lite mer historia denna gång och till en början känns det hela ganska seriöst, för att halvvägs in falla tillbaka i samma mönster. Inget fel i det, jag gillar när den ena scenen efter den andra resulterar i att Jason dyker upp och gör slut på lidandet på konstruktiva sätt (det är väl därför vi gilla dessa filmer eller hur?!) men Friday the 13th: A New Beginning skulle nog ha fungerat mycket bättre som en fristående film med en annan mördare i huvudrollen. Trots detta så är Friday the 13th: A New Beginning ett ganska händelserikt bidrag med mycket naket och en hel del, men tyvärr alldeles för få explicita våldsdåd. De flesta morden är ganska trista (med undantag för sexet i skogen och huvudet i soppan) och vi får se mycket svingande vapen i luften och höra slafsljud men oftast får vi bara ta del av vad som egentligen hände i korta sekvenser efteråt. Friday the 13th: A New Beginning är värd betyget godkänd men det är inte ett av de bättre bidragen i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar