fredag 2 december 2011

Friday the 13th: The Final Chapter (1984)


"Three times before
You have felt
The Terror,
Known the madness,
Lived the horror.
But this is the one
You've been
Screaming for."

Någon gång varje år blir jag sugen att se en Friday the 13th film och det är ett lika angenämt återseende varje gång. Denna gång föll valet på del 4 i serien, av många fans ansedd som den bästa, om den hockeymaskförsedda mördaren Jason Voorhees.

Friday the 13th: The Final Chapter tar vid där del 3 slutade. Det är fullt pådrag med poliser och en ambulans kommer för att köra iväg massmördaren Jason som efter att ha blivit hängd och huggen i huvudet med en yxa nu anses vara död. De kör honom till bårhuset. Personalen hinner knappt få in Jasons kropp i frysrummet, som de råkar lämna öppet, innan han återigen vaknar till liv och tar död på de två stackars satar (varav det ena mordet är ett av mina favoriter i serien) som fick nattskiftet. Envis som Jason är beger han sig tillbaka mot Crystal Lake för att påbörja en ny massaker.

Även om filmen kallas för The Final Chapter så vet vi ju att detta inte blev den sista i serien. Jason har aldrig varit mer aggressiv än här. Den fjärde delen innehåller många av de mest minnesvärda dödsscenerna och de som är bäst utförda. Inte så konstigt kanske med tanke på att Tom Savini är tillbaka och står för specialeffekterna. De är minst lika bra här som i regissören Joseph Zito och Savinis tidigare samarbete i The Prowler (recension HÄR). Dessutom är detta den del som innehåller mest naket, det känns som det enda ungdomarna gör i filmen är att nakenbada och ha sex när de inte blir mördade. Den unga Corey Feldman som spelar Tommy Jarvis är den bästa karaktären filmserien har haft, här som den sexnyfikna alltiallofixaren som är besatt av monstermasker och makeupeffekter (kanske en hint till Savini?). Det är synd att han i vuxen ålder sumpade sin karriär efter succéer som Gremlins, The Goonies, Stand By Me och The Lost Boys.
Friday the 13th: The Final Chapter är den mest händelserika filmen med bäst flyt bland uppföljarna och kanske till och med den bästa, mycket tack vare ett fantastiskt slutklimax. Friday the 13th-filmerna kommer alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta och än idag anser jag att de är bland det bästa som hänt slasherfilmsgenren! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar