torsdag 7 mars 2013

Halloween III: Season of the Witch (1982)
Det är åtta dagar kvar till Halloween när en vettskrämd man kollapsar på en bensinmack och förs till sjukhus där han i chocktillstånd utbrister ”de kommer att döda oss alla!”. Kort därefter mördas han av en man i svarta handskar som efteråt tänder fyr på sig själv framför ögonen på doktor Daniel Challis. Tillsammans med den mördade mannens dotter, Ellie börjar han att nysta i de ologiska händelserna. Spåren leder dem till den lilla staden Santa Mira och en leksaksfabrik, ägd av den ondskefulla Conal Cochran som smider fruktansvärda planer vilka han tänker sätta i verket under självaste Halloween.

“The world's going to change tonight, doctor, I'm glad you'll be able to watch it. And happy Halloween.”

Jag har alltid avfärdat Halloween III: Season of the Witch som en helt meningslös och kass uppföljare som inte har någonting med de andra delarna att göra. Denna gång träffar vi ingen Michael Myers, ingen Dr. Loomis, ingen Laurie Strode, däremot får vi en helt annan film som oförtjänt hamnat i en franchise där den inte hör hemma. John Carpenters tanke var från början att efter Halloween II skulle Michael Myers förbli död och istället skulle det komma en ny film på temat Halloween varje år. Då den tredje delen fick ett dåligt mottagande (jag kan förstå det, jag blev förbannad när jag såg den första gången och insåg att ingen Myers skulle dyka upp) bestämde sig filmbolaget för att slopa idén och istället återuppliva den populära mördaren. Man kan inte annat än att undra hur det skulle ha sett ut om Carpenter fick som han ville då Halloween III är förbaskat bra.

Halloween III har som sagt ingenting med de andra delarna i filmserien att göra (originalfilmen visas dock på tv vid två tillfällen) utan denna gång står en elak leksakstillverkare i centrum med sina mördarrobotar vid sin sida, redo att lyda hans minsta vink och ett fem ton tungt stenblock från Stonehenge. Vem som har skrivit vad av filmens manus är lite oklart då flera drog sig ur projektet men i slutändan fick Tommy Lee Wallace stå som ensamt namn för hela filmens historia och debuterar här dessutom som regissör. Halloween III berättar en mörk historia och är en väldigt bra sådan som faktiskt bjuder på lite mer vändningar än vad man är van vid, filmens slutscen är fantastisk (om det är en vinkning till Invasion of the Body Snatchers vet jag inte). Även fast det inte är överdrivet mycket våldsamheter i filmen (det finns dock några stycken) är de jävligt coola och uppfinningsrika. Första dödsscenen där en man fastnar mellan två bilar och dör sedan lugnt och stilla är skitsnygg i all sin enkelhet. Den alltid lika bra Tom Atkins är här perfekt som den alkoholsuktande doktorn och kemin mellan honom och den över tjugo år yngre Stacey Nelkin (Ellie) är alldeles utmärkt. Onda Cochran är en bra tillökning till filmvärldens elakingar och Dan O’Herlihy passar fint in i rollen. Musiken i Halloween III är ruskigt bra (det känns ibland som en uppspeedad variant av Carpenters originalkompositioner) och levererar bra och enkla syntslingor som gör filmen otäckare än vad den egentligen är. Självklart fick soundtracket (den finns på spotify) även agera bakgrundsmusik till skrivandet av denna recension! Mycket av filmens mörka stämning är tack vare musiken och utan den skulle Halloween III förmodligen inte vara hälften så bra.

Med en titel som Halloween III, förväntar sig publiken att den ska ha någonting med Michael Myers att göra men istället blir vi tagna på sängen med en historia som känns fräsch mitt bland alla standarduppföljare (jag klagar inte på dom då jag är svag för upprepningar) och är definitivt en av de allra bästa i filmserien. Det är synd att Halloween III inte nöjde sig med enbart undertiteln Season of the Witch då den säkert skulle ha attraherat fler tittare och fått dem att förstå vilken filmpärla det är. Nu är det upp till oss som gillar filmen att sprida ordet bland vuxna och unga - Halloween III är skitbra!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar