torsdag 15 augusti 2013

Maniac Cop 2 (1990)
Den hederliga snuten Matt Cordell som förvandlades till mördarmaskinen Maniac Cop efter att hans kollegor satte dit honom för ett brott han inte begått och lät honom ruttna i fängelset är tillbaka, argare än någonsin. Han antogs ”död” efter att hans kropp genomborrats av ett järnrör och hans bil hamnade i plurret. Det är han ju såklart inte och historien är långt ifrån ett avslutat kapitel. Cordell är fast besluten om att en gång för alla avsluta det han påbörjat - att ta livet av alla de som ligger bakom hans död. Till sin hjälp tar Cordell stadens ökända seriemördare för att ännu en gång färga New Yorks gator röda.

”No! But it wasn’t me man, it was one of you.”

Larry Cohen står även denna gång som producent och för manus och William Lustig återvänder till regissörsstolen i den actionladdade uppföljaren till Maniac Cop. Bruce Campbell och Laurene Landon repriserar sina roller men det är inte många minuter som de är med innan Cordell avslutar deras karriärer. Denna gång får vi även klara oss utan Tom Atkins och Richard Roundtree men Robert Davi styr istället upp situationen och vi får se Charles Napier, Danny Trejo och Sam Raimi i små roller. Maniac Cop 2 är en klar förbättring och även fast en högre budget inte alltid behöver betyda en bättre film hjälper de extra tre miljonerna en hel del. Uppföljaren är rejält upptrappad när det kommer till explosioner, svettiga biljakter och våldsamma utbrott. Som tonåring älskade jag filmerna om Maniac Cop och jag såg trilogin fler gånger än jag kan räkna. För några år sedan såg jag om ettan men blev lite besviken och det är förmodligen därför det dröjde så länge innan jag återbesökte den andra delen.

”One bright day in the middle of the night, two dead boys got up to fight. Back to back they faced eachother, with their knives they shot eachother. Deaf policeman heard the noise and came and killed the two dead boys.”

Maniac Cop berättar en enkel men förbannat häftig berättelse. Grundhistorien är simpel. En hederlig polis vid namn Matt Cordell är på väg att sätta dit sina smutsiga kollegor. Det misslyckas och istället döms han själv för deras brott och slängs i fängelse. Där misshandlas han till döds av fångarna men återvänder från de döda, zombifierad och arg som ett bi har han förvandlats till Maniac Cop. Alla de som har varit inblandade i hans död ligger riktigt risigt till. I ettan inledde han sin hämnd men i tvåan eskalerar den rejält och det är ett mycket bättre driv i uppföljaren. Redan under filmens första minuter (som dock är tagna från ettan) drar historien igång med fullt blås och sedan är det jämna mellanrum mellan de actionladdade sekvenserna. Vi får vara med om en helt galen massaker på en polisstation (inte helt olik den i The Terminator) och en biljakt där en stackars tös försöker få kontroll över en framrusande bil samtidigt som hon sitter fastfängslad på utsidan. Maniac Cop 2 är en perfekt blandning mellan action och skräck och även fast det aldrig blir otäckt är det en fröjd att se den ostoppbara Cordell svinga sin sylvassa batong med ett enda motto – hjälpa de onda och stjälpa de goda. Det omaka paret Cordell och den Manson liknande seriemördaren är helt uppåt väggen och varenda scen de medverkar i tillsammans är värd upplevelsen i sig. Det är inte många hjärnceller som har använts för att sätta ihop manuset men det är sjukt underhållande och jag förstår varför jag som ung älskade den stenhårda karaktären Maniac Cop. Maniac Cop 2 är en b-film som levererar precis det man förväntar sig, till och med lite mer. Om du inte pallar se hela filmen kan du alltid spola fram till eftertexterna där trudelutten Maniac Cop Rap berättar hela historien på under tre minuter. Maniac Cop 2 är hjärndöd underhållning av bästa sort!

2 kommentarer:

  1. Good review! Always enjoyed this series. Got to love Z'Dar and Davi!

    SvaraRadera