tisdag 27 augusti 2013

The Incredible Melting Man (1977)
En rymdresa till Saturnus slutar i katastrof när alla utom en i besättningen får sätta livet till efter det att de sett solen genom Saturnus ringar. Astronauten Steve är den enda som ännu är i livet när rymdfärjan Scorpio Five återvänder hem till jorden. Han vårdas under stort hysch hysch på ett sjukhus då allt inte står rätt till med Steve. Han utsöndrar radioaktiv strålning (men bara lite?!) och sakta men säkert förvandlas han kroppshydda till en smältande massa. När Steve flyr från sjukhuset beger sig doktor Ted Nelson och General Michael Perry iväg efter honom men katastrofen är ett faktum. För alla de som kommer i kontakt med Steve går det riktigt illa för.

”He’s gonna need human cells to live on. His instinct will tell him to kill.”

The Incredible Melting Man är en otroligt underhållande film. Den är förmodligen mest känd för sina make-up effekter (och att regissören Jonathan Demme dyker upp i en liten roll) som är skapade av Rick Baker, som senare hjälpte till med kultfilmer som An American Werewolf in London, Videodrome och blockbusters som Men in Black. De är minst sagt imponerande och The Incredible Melting Man skulle inte vara mycket att hänga i granen om det inte vore för Baker’s strålande jobb. Historien är lika absurd som situationerna filmen levererar. Kassa skådespelare överreagerar å det grövsta och dialogen är någonting i hästväg.

”Steve? I’ve got to go out and find Steve.”

Hela filmen går i stort sett ut på att Steve (namnet vi ständigt blir påminda om under filmens gång) aka The Incredible Melting Man går omkring och dödar folk och när han inte gör det står han och stirrar in genom fönster. Konversationerna karaktärerna emellan är korkade och det tar flera sekunder innan de ens svarar på tilltal och när de väl gör det känns det som om de inte har en aning om vad de pratar om eller med vem. Doktor Ted beter sig som om han svalt en näve valium och jag vet inte riktigt vad problemet är med honom och telefoner men varje gång någon har lagt på luren flippar han ut. Nya karaktärer introduceras, den ena konstigare än den andra och för ett enda syfte – att bli dödade av Steve. Situationerna som uppstår är helt bisarra och otroligt fascinerande. Huvudet i bäcken, sjuksköterskan som i slowmotion springer med händerna för brösten och brakar igenom en glasdörr eller flickfotografen som tvingar tjejen att ta av sig behån är bland det mest underhållande jag sett på väldigt länge. I stort sett varenda scen Steve är med i är absurd och ju mer han smälter desto starkare blir han och när man tror att man har sett allt kletar han sig vidare för nya äventyr. Musiken går från att vara riktigt stämningsfull till att vara någonting ur en buskisrulle och i det stora hela är The Incredible Melting Man en väldigt speciell upplevelse. Det är en lågbudget b-film med stort B, men så himla bra vet jag inte om den är. En sak är dock säkert och det är att The Incredible Melting Man är jävligt roande, en skrattfest med massor av what-the-fuck-stunder och en förbannat imponerande smältande man i huvudrollen. Det är en perfekt film i sällskap med några öl och ett gäng likasinnade polare. Jag är övertygad om att jag kommer att se The Incredible Melting Man flera gånger igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar