måndag 12 augusti 2013

Vacancy 2: The First Cut (2008)
2007 stängdes motellet Pinewood och det hittades över tvåhundra videofilmade mord, det tidigaste daterat till 2004. Nu är det dags att få ta del av vad som hände de första olyckskorparna som checkade in…
Gordon och Reece tjänar lite extra pengar genom att filma deras kunder på Meadow View Inn under sexakter och säljer sedan kassetterna till snuskhumrar. En kväll ser de en av deras gäster kallblodigt mörda en kvinna på ett av rummen. Istället för att ange mannen till polisen inleder de ett samarbete. I utbyte mot att Gordon och Reece inte ringer snuten ger de mördaren istället chansen att göra det han gillar mest – ta livet av oskyldiga människor och spela in det på film.

”Nobody buys porn anymore. But killing, killing is different you know. Watching somebody die. I mean, that’s rare. It’s valuable.”

Jag såg om den underhållande Vacancy förra veckan och blev genast sugen på att se uppföljaren igen. De få minnen jag har från filmen är inte särskilt bra men av en ren principsak kände jag mig tvungen att åter en gång checka in på dödsmotellet. De senaste tre veckorna har jag spenderat söndagsförmiddagarna på loppmarknader och det har resulterat i runt fyrtio nya filmköp, alla till priset av mellan fem och tio kronor. När det är så billigt kan man unna sig en och annan sunkig uppföljare. Vacancy 2: The First Cut, är just en sådan.

”If you need anything, just scream.”

Vacancy 2 är en prequel som berättar historien om vad som ledde till händelserna i ettan. Inledningen är ganska bra men sen blir det genast mycket sämre. Det är samma visa en gång till fast denna gång har historien fått mer utrymme utanför motellrummet och det blir mest en massa springande i skogar och knackande på religiösa grannars dörrar. En av föregångarens styrkor var att den utspelade sig i ett mindre utrymme och den klaustrofobiska känslan den gav. Den sköna läbbiga stämningen är som bortblåst i uppföljaren och hela skapelsen känns som en tv-produktion. Det händer absolut ingenting av intresse i Vacancy 2 och det blir varken spännande eller våldsamt. Med tanke på att karaktärernas huvuduppgift är att filma mord som de sedan ska sälja vidare så sköter de sig uruselt. Inte ett enda uppfinningsrikt våldsdåd levereras under filmens korta speltid och i slutändan känner jag mig mest uttråkad. Skådespelarna är inte i närheten lika bra som de i den förra filmen och det nya olycksdrabbade paret vi blir introducerade för är inget att hurra för. Dessutom har manusförfattaren (vilken är den samma som i ettan) valt att ta med ett tredje hjul till kärleksparet och denne sabbar varenda scen han är med i. Vacancy 2 är en helt meningslös uppföljare som görs bäst i att falla helt i glömska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar