tisdag 13 augusti 2013

The Tall Man (2012)
Den lilla staden Cold Rock i Washington har ett mörkt förflutet. Någon som invånarna har gett namnet The Tall Man rövar bort barnen i trakten. Stadens goda samarit, sjuksköterskan Julie hjälper medborgarna så gott hon kan på sin klinik. Hon har tagit över efter sin avlidne make som agerade läkare för invånarna. En natt vaknar Julie och finner sin barnflicka misshandlad och bakbunden och i nästa stund ser hon en mörk gestalt som försvinner iväg med hennes son David.

”Something had come to Cold Rock that was taking the children. Something so menacing, so terrifying that the people finally gave it a name.”

Den franska regissören Pascal Laugier gjorde för fem år sedan det brutala mästerverket Martyrs och det är svårt att se hur han någonsin ska kunna toppa den. Laugier fick efter Martyrs, precis som många andra intressanta europeiska filmskapare, åka till Amerika (fast i detta fall Kanada) för att pröva lyckan. Han står själv för manus och regi och även fast The Tall Man är långt ifrån Martyrs bär hans nya film ändå vissa likheter. Det är fel att förvänta sig en lika brutal och grafisk historia och gör man det blir man garanterat besviken. The Tall Man är en väldigt fascinerande historia som innehåller tillräckligt många oväntade vändningar för att hålla filmtittaren intresserad. Filmen börjar som en skräckfilm, fortsätter som thriller för att avslutas som drama. Den blandar en vuxen ond saga med hård samhällskritik och resultatet blir i det stora hela otroligt bra och Jessica Biel har aldrig varit bättre.

”The system is broken, nothing works.”

Jag hade inga som helst förväntningar när jag satte mig ner för att se The Tall Man och jag hade inte läst någonting om filmen i förväg och det är ett klokt råd till alla er som planerar att se den. Det är en smart och tänkvärd historia som kräver lite koncentration och ett öppet sinne. The Tall Man är en svår film att skriva om och ännu svårare att gå in djupare på utan att förstöra upplevelsen. Jag skulle kunna diskutera och analysera en lång stund kring filmen men i en recension för folk som inte har sett den är fel forum. Du gör allra bäst i att se den tillsammans med någon som uppskattar lite annorlunda film och avsluta upplevelsen med en pratstund. Så kände i alla fall jag efter att filmen tog slut. The Tall Man är inte felfri och blir lite väl övertydlig i sitt budskap under de sista minuterna men bortser man från detta är den väldigt bra. Om du tänker utanför boxen och inte förväntar dig en ny Martyrs har du hundra (för det mesta) fantastiska och annorlunda minuter framför dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar