söndag 19 januari 2014

The Dyatlov Pass Incident (2013)
I februari nittonhundrafemtionio försvann nio erfarna vandrare i Uralbergens vildmarker. Två veckor senare hittades de döda. Ingen har kunnat förklara vad det var som egentligen hände och spekulationerna är många. Fem studenter på Oregons universitet ger sig iväg till Ryssland för att göra en dokumentärfilm kring händelserna. De följer i samma fotspår som de nio vandrarna gjorde för mer än femtio år sedan och två veckor senare hittas studenternas videokamera…

”I opened the door and the darkness swallowed me, just like in my dream.”

Det var länge sedan jag såg en bra film av den finska regissören Renny Harlin. Den senaste jag såg var The Covenant och den var inte mycket att hurra för. Nu ger sig regissören i kast med found footage genren och resultatet blir väl inte helt lyckat. The Dyatlov Pass Incident (eller Devil’s Pass som är den alternativa titeln) inspireras av sanna händelser och det är synd att Harlin inte valde att göra en film om det istället, då de få skrönorna kring händelserna och bevismaterialet som vi får ta del av är riktigt effektfulla. Nu går all fokus åt de fem ynglingarna som ska dokumentera sitt eget sökande efter sanningen och det är inte lika intressant.

”We never gonna get out of here.”

Vi har sett samma upplägg flera gånger tidigare men det är ändå ett tema som ständigt lockar mig. Vi får stifta bekantskap med fem entusiastiska ynglingar. Holly King som studerar psykologi, filmstudenten Jensen Day, ljudteknikern Denise Evers och de båda guiderna Andy Thatcher och JP Hauser. Det är en skara alldagliga men ganska anonyma figurer som man för en gångs skull inte önskar livet ur. De agerar precis så som man är van vid och det är tyvärr inte mycket nytt som The Dyatlov Pass Incident har att erbjuda genren. Resan börjar stillsamt och de stöter på både hjälp- och stjälpsamma invånare innan de når sin slutdestination. Det spekuleras kring utomjordningar, snömannen, naturfenomen och konspirationer inom Rysslands regering innan det hörs otäcka ljud och mystiska fotavtryck dyker upp i snön kring deras läger. Efter detta så kommer det en vändning i historien som jag inte var helt tillfredställd med men det är ju förstås en smaksak. Däremot ser The Dyatlov Pass Incident väldigt bra ut och Harlin har lyckats fånga de fantastiska miljöerna med dess iskalla omgivningar och snötäckta landskap. Det ser dock lite för snyggt ut för att passa riktigt i en film som denna och det känns aldrig som om vi tar del av något hittat filmmaterial även fast en och annan störning i inspelningarna uppstår. Precis som sina kollegor så händer det inte särskilt mycket under filmens första timme men trots detta så är det den delen som jag uppskattar mest och framför allt den livsfarliga lavinen är skickligt utförd. The Dyatlov Pass Incident är emellertid aldrig tråkig men det blir aldrig otäckt och även fast det inte är ett av de sämsta bidragen till genren är det inte heller ett av de bästa. Jag är dock nyfiken på att veta mer kring de verkliga händelserna som utspelade sig i Uralbergen nittonhundrafemtionio - de är riktigt skrämmande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar