tisdag 21 januari 2014

The Body Snatcher (1945)
Vi förflyttar oss bakåt i tiden till artonhundratrettioett. Doktor MacFarlane undervisar sina medicinstuderande lärjungar i läkarkonst i staden Edinburgh. När eleven Fettes inte längre har råd att plugga vidare erbjuder MacFarlane honom jobbet som hans personliga assistent. Bakom ridån gömmer sig mörka hemligheter. Chauffören Gray levererar nyligen avlidna kroppar från stadens kyrkogårdar till doktorn och hans elever för att de ska kunna studera den medicinska läran närmare. Snart har Fettes övergivet sina ideal och när han till varje pris tänker hålla ett löfte han givit en förlamad ung flicka får det oanade konsekvenser.

”It is through error man tries and rises. It is through tragedy he learns. All the roads of learning begin in darkness and go into the light.”

Med jämna mellanrum så går jag igenom filmerna i min ”Val Lewton Horror Collection” dvd-box. Valet föll denna gång på The Body Snatcher. Filmen är producerad av Lewton och för regin står mannen bakom tidernas bästa spökfilm – The Haunting. Precis som de andra filmerna i boxen så är The Body Snatcher en otroligt stämningsfull skapelse. Den markerade Boris Karloff och Bela Lugosis sista framträdandet tillsammans på den vida duken och Karloff briljerar i varje scen han är med i. Trots sin titel så är The Body Snatcher ingen gammal b-skräckis utan en kvalitativ mörk thriller som spelar på den sköra gränsen mellan rätt och fel. Det handlar om moral, uppoffringar och viljan till att förändra – till vilket pris som helst. Även fast Karloff är lysande i rollen som dödgrävaren Gray är han inte ensam om att levererar toppenporträtt. Dialogen är mycket bra och filmen lyckas med att förmedla en sorgsen och vemodig historia som ändå känns hoppfull och i allt sitt mörker gömmer sig även ljus. Den sjungande kvinnans roll i historien går som en röd tråd genom filmen och även fast hennes rollfigur inte är framträdande är den central för hela historien. The Body Snatcher är en fantastisk film och nu ser jag spänt fram mot att se Lewtons resterande bidrag till rysargenren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar