måndag 12 maj 2014

To Catch a Thief (1955)
Den före detta juveltjuven John ”The Cat” Robie får det hett om öronen när någon imiterar hans skickliga teknik på den franska Rivieran. När rika besökare får sina dyrbara juveler stulna, pekar allt på att fasadklättraren John är i farten igen. Detta irriterar och fascinerar honom på samma gång och då han spenderat de senaste femton åren som en hederlig medborgare vill John inte att detta ska förändras. Huvudstupa kastar han sig in i en dödlig katt och råtta lek för att avslöja den riktiga tjuven och bevisa sin egen oskuld.

“Doesn't it make you nervous to be in the same room with thousands of dollars worth of diamonds, and unable to touch them?”

Jag och min sambo åker till Nice nu i veckan och när vi sökte efter filmer som utspelade sig på den franska Rivieran hittade vi Alfred Hitchcocks To Catch a Thief. Jag har sett många filmer av Hitchcock genom åren men aldrig denna. Den kom året efter de båda mästerverken Dial M for Murder och Rear Window och för att vara en Hitchcockfilm från femtiotalet är den ganska förbisedd och nämns inte särskilt ofta i hans sammanhang.

“For what it's worth, I never stole from anybody who would go hungry.”

Cary Grant och Grace Kelly (som året efter gifte sig med prinsen av Monaco) hade redan hunnit medverka i flera av Hitchcocks filmer, men inte tillsammans. Deras personkemi är helgjuten och Grant är sådär stilig som bara Grant kan vara och Kelly är vackrare än någonsin. To Catch a Thief utspelar sig i fantastiska omgivningar och de får mig att se fram mot vår resa ännu mer. Det är en ganska lättsam historia som med ett lyckat resultat blandar thriller och komedi. Humorn är lågmäld men träffsäker och Grant och Kelly kompletterar varandra utmärkt. Den unga fransyskan Danielle (Brigitte Auber) är en frisk bris i historien och ordduellen mellan trion vid flotten är störtskön. Många av Hitchcocks filmer sätter ribban väldigt högt och även de som inte kan räknas till hans mästerverk håller oftast hög standard, To Catch a Thief är en av dom. Den tillhör inte en av hans bästa skapelser men det är ändå ett bra bidrag tills hans många avtryck i filmhistorien. To Catch a Thief är en underhållande katt och råtta lek som avslutas spännande på ett hustak i mörkret. Det är omöjligt att inte tycka om en film som denna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar